Eurofins
Zoeken

Om één van onze white papers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Food safety consultant veel gevraagd 

Capaciteit van Eurofins groeit 

Afgelopen maanden zijn er veel nieuwe consultants bij Eurofins Food, Feed, Water Benelux gestart. Dit jaar verwacht Johan Jongsma, manager food quality consultants bij Eurofins, door te groeien naar een team van minimaal 20 medewerkers. “Door aan meer consultancy-vragen te voldoen met meer capaciteit, willen we onze positie in de food-consultancymarkt verstevigen.” En dat is niet het enige plan. Iedere food safety consultant wil voedselproducenten of retailers nóg sneller ontzorgen zodra de labresultaten een grote overschrijding op een pathogeen of contaminant aantonen. Johan Jongsma vertelt over de toekomstplannen en over het mooie consultancy-vak, waar volgens hem geen enkele andere baan aan kan tippen.

Johan Jongsma, van huis uit levensmiddelentechnoloog, startte in 2000 als consultant bij Bureau de Wit (onderdeel van Eurofins). “Uiteindelijk mocht ik daar het team opbouwen. Met deze werkervaring heb ik alle facetten van het vak food safety consulting meegekregen. Ik ben eigenlijk een beetje een vakidoot”, vertelt Jongsma lachend. “Bouwen aan een food industry consultancy-team is een prachtige uitdaging die prima bij mij past”. En dat komt goed uit, want het consultancy-team van Eurofins maakt een forse groei door. 

Juniors versus seniors
Compleet met de nieuwe aanwas, bestaat het team nu uit 17 medewerkers. Er zijn junior én senior consultants. De junior consultants zijn vaak afgestudeerd aan de universiteit en hebben specialistische kennis in hun afstudeerrichting. Jongsma: “Bij ons leren ze het vak in de praktijk, onder begeleiding van een ervaren food safety consultant.”

“Bij de klant aan het werk is het mooiste wat er is”
Waar de junior consultants een ondersteunende rol hebben naast een senior of kwaliteitsmanager bij een bedrijf, zijn de seniors echte alleskunners. “Van het opzetten van een food safety management system (kwaliteitssysteem) als opdracht, tot detachering als kwaliteitsfunctionaris. De senior food safety consultant is dan volwaardig onderdeel van een bedrijf. We werken mee aan beleid én implementatie, bij kleine en grote bedrijven. Iedere organisatie heeft zijn eigen problemen en eigen methodes. En dat maakt het vak ook zo interessant. Je bent verplicht om steeds te blijven leren. Ben je ergens niet op voorbereid? Dan sta je met je mond vol tanden. Als food safety consultant kun je je dat niet veroorloven. Je moet je goed voorbereiden en een goed product leveren. En jezelf continu dwingen om alles bij te houden: van wetgeving tot actualiteiten. Iedere dag is anders en je kunt echt van toegevoegde waarde zijn voor een bedrijf. En dat maakt het werk heel bevredigend. Ik baal stiekem weleens dat ik bij mijn huidige rol minder in de uitvoering mag: bij de klant aan het werk is gewoon het mooiste wat er is!”, vertelt Jongsma stralend.

Kwaliteit bij champignons kweken én bij de productie van kant-en-klaar-maaltijden 
“We zetten de consultants zoveel mogelijk in op hun expertise. De een heeft nu eenmaal meer verstand van champignons kweken en de ander meer van kant-en-klaar-maaltijden maken. Zo zoeken we de juiste food safety consultant als we ondersteunen bij een calamiteit of hulpvraag, zodat we snel kunnen handelen. Ook bij het schrijven van kwaliteitssystemen of het bekleden van de rol van kwaliteitsfunctionaris kijken we naar welke food safety consultant het beste past. Verder verzorgen we internal auditing, bieden we begeleiding tijdens een third party audit van de NVWA of certificeerder zoals voor FSSC 2000 of GFSI SQF BRC, leiden we personeel op of verzorgen we bijvoorbeeld een HACCP training, voeren we (houdbaarheids)onderzoeken uit, maken we samen een HACCP plan en adviseren we over te nemen maatregelen om aan wet- en regelgeving te voldoen. Ook helpen we u bij productontwikkeling, het verbeteren van het productieproces of de optimalisatie van de routing in het pand. Kortom: wat we doen is heel breed - ‘developing and implementing’ - en op  iedere stap in de supply chain van toepassing.” En daar komt binnenkort meer ondersteuning bij voor een grotere klantengroep in geval van calamiteiten. 

De voordelen van groei
Centraal in Deventer, ziet het team consultants nu al de voordelen van hun schaalvergroting. “We merken dat er tijdens het samenwerken nóg meer kennisoverdracht plaatsvindt. Als het grootste laboratorium van Nederland, willen we een stevige speler worden in de food-consultancy. We hebben zo verschrikkelijk veel kennis in huis, terwijl het specialisme levensmiddelentechnoloog steeds minder voorhanden is bij voedselproducenten en retailers. En zij moeten allemaal voldoen aan wet- en regelgeving, in iedere stap in de supply chain. We merken daarom dat de behoefte aan ondersteuning groot is. Met een groter team willen we meer klanten sneller helpen, met nóg meer kennis. Ons team staat klaar, als een groep hulptroepen achter de analyses. Onze consultants kunnen er bovenop zitten als dat nodig is. Zo merken we nu al dat we de meeste druk eraf kunnen halen bij de klant in geval van een mogelijke recall. Dat waarderen klanten enorm.” 

Pro-actieve data-interpretatie én actie
De consultants willen nóg meer klanten helpen. “In samenwerking met onze specialisten in het lab, willen we pro-actief de analyse-data gaan vertalen naar heldere taal voor de klant: dit is geconstateerd, dit is de norm, dit zou de oorzaak kunnen zijn, zo kunnen we je helpen. Bij calamiteiten of grote overschrijdingen met pathogenen krijgen we graag een seintje. Ook horen we het graag als er stoffen in een product of grondstof worden gevonden die er niet in thuishoren. Bij klanten waar onze consultants al werken, gebeurt dat al. We komen dan snel in actie. Wij hopen dat ook de lab-specialisten aan ons denken. Langzaamaan zien we dat dit gaat ontstaan, dat specialisten in het lab bedenken ‘dit is iets wat ik bij een food safety consultant neer moet leggen’. Een mooie ontwikkeling! Zo bewegen we steeds meer van cijfer-producerend lab naar kennispartner.” 

Heeft u interesse in de diensten van onze consultants? Neem dan contact op met Food Safety Solutions via foodsafetysolutions@eurofins.com of bel +31(0)888 31 03 30

Heeft u een vraag? Bel of mail ons gerust.

Contactgegevens België

Whitepapers

Lees je in op specifieke onderwerpen met onze whitepapers

1 / 4