Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Dioxine analyses

Het Eurofins laboratorium Zeeuws Vlaanderen in Graauw onderzoekt voeding en diervoeding op giftige stoffen. Bijvoorbeeld op dioxines en PCB’s, MOSH / MOAH en 3-MCPD. Want u wilt uitsluiten dat die in uw product terecht komen. De analyse op dioxines en PCB’s zijn wettelijk verplicht.

Het lab krijgt monsters binnen van grondstoffen en eindproducten uit de hele keten - nationaal en internationaal -, van onder andere vlees, vis, zuivel, babyvoeding en diervoeding.

Dioxine & PCB’s

Dioxines en PCB’s zijn tientallen jaren geleden in het milieu terechtgekomen. Bijvoorbeeld door het verbrandingsproces in de metaalproductie of industriële processen, maar ook door uitlaatgassen van verkeer. De toxines kunnen niet afgebroken worden en blijven in de bodem aanwezig, bijvoorbeeld in gras dat er groeit of in het slib op de bodem van een meer. Zo kunnen de toxines in het lichaam van een koe of vis terechtkomen. Dioxines en PCB’s komen daarom voor in vetten in voeding en diervoeding.

Het zijn zeer giftige stoffen: de nummer 4 van de meest giftige toxines ter wereld. Ook in kleine hoeveelheden kunnen deze stoffen schadelijk zijn. Voor ons lab is ook een zeer kleine hoeveelheid dioxines en PCB’s te traceren. We werken dan ook uiterst zorgvuldig tijdens onze analyses.

MOSH en MOAH

Nog steeds wordt minerale olie in een groot aantal levensmiddelen aangetroffen. Dat komt doordat olie op ieder willekeurig punt in de voedselverwerkingsketen kan binnendringen, bij voedingsgrondstoffen of pas in samengestelde bewerkte eindproducten. Mogelijke bronnen zijn: brandstoffen, uitlaatgassen, smeeroliën, anti-schuimmiddelen, oppervlaktebehandelings- middelen, behandel-oliën en verpakkingsmaterialen. Zo kan de minerale olie uit drukinkt bijvoorbeeld vanuit de verpakking in het product terecht komen. Het is vaak een enorme uitdaging om de bron en het punt van besmetting te bepalen.

Naast minerale oliefracties als MOSH en MOAH, komen ook de zogenaamde POSH (Polyolefinic Oligomeric Saturated Hydrocarbons) steeds vaker in de schijnwerpers te staan. Dit zijn oligomere stoffen, die mogelijk migreren vanuit plastic verpakkingen (PE en PP). De Eurofins-experts van Eurofins Lab Zeeuws Vlaanderen hebben jarenlange ervaring met het analyseren van minerale oliën. Uw monster is bij ons in goede handen voor een zorgvuldige analyse.

3-MCPD

De analyse van een monster op 3-MCPD is buitengewoon complex. 3-MCPD kunnen ontstaan wanneer voedsel, dat rijk is aan vetten en zouten, wordt blootgesteld aan hoge temperaturen. Bijvoorbeeld tijdens de productie van soja- en marinadesauzen, het bakken van banket of tijdens het barbecueën en roken van vleesproducten. Daarnaast kunnen sporen van 3-MCPD ook ontstaan tijdens de productie van glycerol, een zoetsmakende geurloze en kleurloze vloeistof. Of bij het raffineren van plantaardige vetten en oliën.

Geraffineerde vetten en oliën worden niet alleen direct geconsumeerd, ze worden ook vaak ingezet bij de industriële productie van voedsel. Ze komen bijvoorbeeld voor in mayonaise, bakproducten, spreads, antipasti, pesto of als onderdeel van kindervoeding. De specialisten van Eurofins Lab Zeeuws Vlaanderen voeren deze analyse voor u uit.

Meer weten?

Neem contact met ons op. Bel +31(0)114383816 of stuur een e-mail naar sales-food-nl@eurofins.com.

Heeft u een vraag? Bel of mail ons gerust.

Bel ons

+31(0)114383816

Contactgegevens België

Whitepapers

Lees je in op specifieke onderwerpen met onze whitepapers

1 / 3