Fresh & safe 2.0: “80% van het zachte fruit gaat dezelfde dag de deur uit”
Eurofins lab Zeeuws-Vlaanderen levert nu supersnelle maatwerk-analyses op pesticiden. Zo winnen klanten tijd om hun product nóg verser te verkopen. Een van onze klanten die daarvan profiteert is ASF-Holland. Inkopen, verpakken en verkopen van zacht fruit: dat is wat ASF-Holland dagelijks doet vanuit Helenaveen (Noord-Brabant). Een netwerk van telers levert ASF-Holland al jaren aardbeien, frambozen, blauwe bessen, bramen en pruimen. Samen bewegen ASF-Holland en de telers continu mee met de wensen van de retailers. Zo is er steeds minder vraag naar zacht fruit met meerdere werkzame stoffen uit pesticiden, ook al is dat toegestaan en valt het binnen de Europese veiligheidsnormen. Verder is het niet meer voldoende als het pesticidegehalte onder de maximale wettelijke hoeveelheid blijft. En: hoe verser, hoe beter. De wensen verschillen per retailer. “Daarom vragen we bij Eurofins sinds 3 jaar om spoedanalyses: ’s ochtends ophalen, ’s avonds resultaat. Dat heeft ons enorm geholpen het fruit nog sneller toe te wijzen aan de juiste retailer”, vertelt Rens Vermeule, Operations Manager bij ASF-Holland. Hoe handhaaft ASF-Holland zich in de veranderende markt?
“De spoedanalyses zijn hard nodig. Zacht fruit is een dagproduct. Aardbeien, bramen, frambozen of blauwe bessen worden geoogst en gaan bij de teler direct in de koelcel. De volgende ochtend arriveert het fruit bij ons. De eerste levering van een perceel of afdeling in een kas zien wij als een test-levering. Bij Eurofins volgt dan een combitest in de vorm van een spoedanalyse waarbij specialisten het fruit tijdens een multiresidu-screening op ruim 800 soorten pesticiden testen. Dat doen we ook als een perceel of afdeling al eerder is getest, maar bijvoorbeeld de veranderde weersomstandigheden er aanleiding toe geven”, legt Vermeule uit.
Strenger dan de wet
Tijdens de analyse onderzoekt Eurofins of een werkzame stof wordt aangetroffen in het monster en in welke mate. Verordening EC 396/2005 bepaalt de Maximale Residu Limiet (MRL) in Europa, oftewel het wettelijk toegestane maximale restgehalte van werkzame stoffen die werden gebruikt bij het beschermen van het fruit tijdens het telen. Zo wordt de voedselveiligheid strikt bewaakt. Vermeule: “Vaak stelt een retailer nog strengere eisen aan de producten die zij inkopen. Dan mogen producten bijvoorbeeld slechts 33% van de wettelijke Maximale Residu Limiet (MRL) bevatten of mogen er maximaal 5 werkzame stoffen zijn aangetroffen. Deze strengere eisen bepalen aan wie wij welk product kunnen leveren. Per retailer kunnen de eisen die zij stellen aan een leverancier namelijk verschillen.”
Fresh 2.0: nog verser de koelkast in
“80% van de inkomende producten gaan dezelfde dag de deur uit”, vertelt Vermeule. “Voorraad aanhouden is bij ons juist niet de bedoeling. Ik vind het belangrijk dat de consument zo vers mogelijk fruit in de koelkast heeft staan. Dat betekent dat er heel weinig tijd overblijft voor de analyse, om erachter te komen of de oogst van een perceel aan de specificaties van de klant voldoet. Gelukkig haalt Eurofins ’s ochtends onze monsters op en ontvangen we - als er niets geks aan de hand is – op dezelfde dag ’s avonds de analyseresultaten.” Bij goede resultaten, wordt het fruit vrijgegeven voor het verpakken. Vermeule: “Onze keurmeester houdt bij welke percelen van telers zijn vrijgegeven. Dezelfde oogst van hetzelfde perceel, mag gelijk door. Na vrijgave start niet alleen het verpakken, ook wijzen we het fruit toe aan een retailer, op basis van de analysegegevens, de maat, ras en de kleur. Dat is een heel schaakspel.”
Processen handhaven dankzij maatwerk
“De spoedanalyse van Eurofins heeft ons heel erg geholpen om het fruit zo snel mogelijk aan de juiste retailer te koppelen. Het draagt eraan bij dat wij kunnen blijven leveren aan onze klanten en onze processen te kunnen handhaven. Tien jaar geleden was er geen retailer die vroeg om een multiresidu-screening; nu kunnen we niet zonder. Eurofins lab in Zeeuws Vlaanderen heeft met ons meegedacht en kon de analysetijd verkorten. Met de spoedanalyse, waarbij we dezelfde dag nog de resultaten ontvangen, hebben ze een hele goede oplossing geboden. Eurofins denkt – net als wij – aan de klant en is een goede partner waarmee we heel prettig samenwerken”, vertelt Vermeule.
Snelle analyse, snelle monstername
Tot enkele jaren geleden stond het fruit eerst een dag. Nu is dat wel anders. “Eerst zijn we mondjesmaat spoedanalyses gaan uitvoeren, nu doen we dat standaard. Een dag verser is belangrijk voor het fruit en voor de consument. Eurofins kan de doorlooptijd zo snel waarmaken omdat het systeem klopt. Zij hebben een uitgebreid netwerk: er is altijd een auto in de buurt om een monster op te pikken. 90% van de monsters halen zij binnen 2 uur op”, aldus Vermeule.
Garantie voor retailers
Ook met de telers heeft ASF-Holland een goede samenwerking. “We werken samen om het aantal werkzame stoffen en de percentages MRL verder naar beneden te brengen. Ook hebben alle telers het Global GAP-certificaat in hun bezit, aangevuld met GRASP. Verder is er het doel om in 2020 het certificaat ‘One way to Planet Proof’ met hen te behalen. Dat vinden we belangrijk om onze klanten meer garantie te kunnen geven. Het aantal kilo’s fruit dat we binnenkrijgen, verpakken en verkopen stijgt nog steeds. We zetten ons er graag maximaal voor in om al dit fruit zo vers en puur mogelijk in de koelkast bij de consument te krijgen!”, besluit Vermeule.
*Bezoek hier de website van ASF Holland
Meer weten over deze dienst en wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem contact met ons op via sales-food-n@eurofins.com of bel +31 (0) 114 383824.
Heeft u een algemene vraag? Bel of mail ons gerust.
Bel ons
NL: +31(0) 888 31 00 00Mail ons
sales-food-nl@ftbnl.eurofins.comContactgegevens België
Bel ons
BE: +32 (0)50 45 00 60