Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze borchures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Vernieuwde suikeranalyse van Eurofins CCC zet nieuwe wereldwijde norm

Er is sinds kort een nieuwe methode voor het meten van suikers in voedings- en diervoederproducten. Deze methode is óók geschikt voor complexe producten als zuivel en zuigelingenvoeding. Eurofins Expertise Centre for Complex Carbohydrates and Chemistry (CCC) in Heerenveen bedacht en ontwikkelde de methode in samenwerking met voedselproducenten en de NEN, ISO, CEN en IDF. De nieuwe routinetest vervangt alle oude suikeranalyses en is nu beschikbaar. Het voordeel: de analyse kent een kortere doorlooptijd, levert snellere resultaten door gebruik van de state-of-the-art-apparatuur en heeft geen last van potentieel interferende andere suikers.

De nieuwe analysemethode meet in één run de volgende suikers: glucose, fructose, galactose, maltose, sucrose en lactose, inclusief de berekening van het totaal van deze suikers. De analysemethode voldoet aan de prestatie-eisen van de EN-ISO 22181, IDF 244 en de AOAC SMPR® 2018.001 voor het bepalen van mono- en disaccharides in zuivelproducten specifiek, en in voeding en diervoeder breed. De methode van Eurofins CCC heeft dit op moment de status ‘officiële norm’ en is gepubliceerd als ‘international standard’. 

Standaardprotocollen en minder risico op interferenties
Van Soest: “Voor het meten van suikers zijn 6 suikers het meest relevant voor etikettering of labeling: fructose, glucose, galactose, sucrose, maltose, lactose. Er waren er veel verschillende standaardprotocollen voor het uitvoeren van de analysemethode van slechts een deel van deze suikers, zoals bijvoorbeeld alleen lactose of glucose en galactose. Hierdoor waren meerdere methodes nodig om alle relevante suikers in zuivel- en melkproducten te kunnen meten. Voor het uitvoeren werden ook meerdere methoden gebruikt, bijvoorbeeld verschillende enzymatische methoden voor de 6 individuele suikers”, licht Van Soest toe. Bij de oude methodes bleken vaak interferenties met andere suikers op te treden, zoals lactulose en all-lactose en allerlei oligo-sacharides, waardoor er het risico bestond op onjuiste waarden (‘bias’). “Dat was bijvoorbeeld het geval met hittebehandelde melkproducten en kindermelkproducten met trans-galacto-oligosacharides (t-Gos). De nieuwe analysemethode kent geen risico op deze interferenties. Met een standaardprotocol voor de analysemethode kunnen de suikers wereldwijd uniformer en sneller worden bepaald, waardoor de resultaten beter vergeleken kunnen worden. En dat is belangrijk voor correcte etiketten van producten over de hele wereld.” 

Niet geschikt voor producten met veel tagatose, galactosamine en suikers uit biomassa
Heeft de nieuwe analysemethode alleen maar voordelen? Bijna wel. De methode is geschikt voor bijna alle producten. Er bestaan extreem veel suikers in de wereld, waardoor er toch uitzonderingen zijn voor beperkt aantal specifieke suikers en producten. Van Soest: “De methode is bijvoorbeeld niet geschikt voor producten die aanzienlijke hoeveelheden zoetmakende suikers als tagatose en sommige koolhydraatstropen, galactosamine en aantal specifieke suikers uit biomassa bevatten. Maar dat is het enige. Ook goed om te vermelden: producten die een hoog gehalte aan lactulose en GOS-T bevatten, kunnen lagere - maar wel correctere - lactose-waarden gerapporteerd krijgen met de nieuwe methode. De nieuwe methode meet lactulose en allo-lactose niet meer onterecht als lactose, zoals in de oude methodes vaak nog wel het geval is. Voor nu misschien een nadeel, maar voor de toekomst is het een voordeel om de juiste waarden te meten.”  

Gestart in 2016
Jeroen van Soest, Innovation manager bij Eurofins CCC: “In 2016 startten we het project om tot deze nieuwe methode te komen voor de bepaling van mono- en disaccharades in voeding en diervoer. Naast Eurofins CCC, NEN, ISO, CEN en IDF werkten 13 laboratoria mee tijdens een ‘multi lab trial’, waaronder die van internationale partijen als Friesland Campina, Nestlé, Danone, DSM Food Specialties, Fonterra, Thermo Fisher Scientific, Antec Scientific, AssureQuality, Methrohm AG, Shimadzu Benelux, en een aantal andere divisies van Eurofins. Ik ben ontzettend blij met het resultaat: een uitermate nauwkeurige en betrouwbare methode met veel voordelen voor inkopers, producenten en retailers.”

State-of-the-art apparatuur
De oude analysemethodes waren aan vervanging toe. De oude methode van Eurofins CCC had een langere doorlooptijd en maakte gebruikt van verouderde apparatuur, die niet meer wordt ondersteund door leveranciers. Van Soest: “Voor het bepalen van galactose waren bijvoorbeeld 2 analyses nodig. De nieuwe suikeranalyse wordt uitgevoerd met moderne HPAEC-ECD-apparatuur: een hoogwaardige anionenuitwisseling en chromatografiemethode met electrochemische of amperometrische detectie. Door gebruik van nieuwe kolommen is optimale scheiding van de suikers mogelijk gemaakt en kan de bepaling van de te meten mono- en disaccharides in één run.”

Nieuwe testcodes
De officiële methode is ontwikkeld voor de zuivelindustrie, maar verder doorontwikkeld en gevalideerd door het CCC: ook voor voeding en diervoeders. De methode is volledig gevalideerd volgens ISO 17025 conform NEN 7777/7779 voor alle voeding inclusief melk, melkproducten en infant formula. Interesse in de nieuwe suikeranalyse? De nieuwe testcodes (met een lage doorlooptijd of TAT) waarmee inkopers, voedselproducenten en retailers de analyse kunnen boeken zijn inmiddels beschikbaar:

-    HEC3S voor zuivel (melk en melkproducten, inclusief kindermelk)
-    HEC3Z voor voeding algemeen 
-    HEC3T voor diervoeding

Het CCC heeft daarnaast een uitgebreid aanvullend portfolio voor allerlei andere suikers, zoals lactulose, palatinose en trehalose.

Wilt u gebruik maken van de nieuwe suikeranalyse van Eurofins CCC?
Neem contact op via sales-food-nl@eurofins.com of via +31 (0) 888 31 00 00.

Heeft u een algemene vraag? Bel of mail ons gerust.

Contactgegevens België