Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Labelcheck

 Zeker weten dat uw etiket voldoet aan alle eisen

Voldoet het label van uw product aan alle wet- en regelgeving? En welke claims mag u voeren op het etiket? Het zijn vragen die veel producenten en retailers bezighouden. Want voldoen aan de eisen op het gebied van labelling vraagt parate kennis van de geldende wetgeving. En deze geldende Europese en Nederlandse labelling-wetgeving is vrij specifiek en omvangrijk. Zo zijn er verschillende eisen en uitzonderingen per productgroep en in ieder land kan Verordening (EU) 1169/2011 weer anders geïnterpreteerd worden en geldt andere nationale wetgeving.

Lastig, want een niet kloppend etiket kan leiden tot (her)bestickering of product recalls. Dat kost tijd en geld. En niet-kloppende allergeneninformatie kan bovendien gevaar opleveren voor de gezondheid van consumenten. Eurofins Food Safety Solutions biedt daarom dé oplossing: onze specialisten checken uw productlabels en helpen u te voldoen aan alle eisen. Ook in andere talen, voor de export. Onze expertise reikt van food en petfood tot non-food. Wat kunnen wij precies voor u betekenen?

Check: label compliance

Onze labelling-specialisten toetsen of het Nederlandse etiket van uw product aan alle eisen voldoet. Staat alles erop dat altijd op een etiket moet staan? Van voedingswaarde, houdbaarheidsdatum, producent tot nettogewicht en allergenen: dit zijn onder andere de verplichte vaste items van ieder productlabel. Verder rekenen we de voedingswaarden door per portie of referentie-inname. Kloppen de benamingen en de cijfers?  

Claims en afbeeldingen
Daarnaast controleren we of de claims die op het etiket staan, voldoen aan de eisen. Tenslotte kan een etiket soms onbewust misleiden, bijvoorbeeld als de benaming van het product alleen gebruikt mag worden bij de toevoeging van specifieke ingrediënten. 

Wetten en interpretatie
Deze en andere eisen zijn vastgelegd in levensmiddelen wetgeving Verordening (EU)1169/2011. In Nederland gelden daarbovenop de eisen uit het Warenwetbesluit. Staat er iets op het etiket dat niet mag volgens de wet- en regelgeving? Dan merken onze specialisten op wat niet is toegestaan, met toelichting. Bij wet- en regelgeving ontstaan soms vragen over de interpretatie van de wet. Onze labelling-specialisten overleggen regelmatig met brancheverenigingen en beschikken over de laatste inzichten.

 Check: retail guidelines

Regelmatig stellen retailers aanvullende specifieke eisen aan etiketten, bijvoorbeeld als het gaat om hun eigen private label-producten – met iconen over afval of milieuvriendelijkheid. Op aanvraag nemen onze labelling-specialisten aanvullende eisen mee tijdens de labelcheck.

 Check: klaar voor export?

Wij snappen dat het lastig is om de wetgeving van ieder land te kennen en te begrijpen. Gelukkig kunnen wij onze labelcheck ook aanbieden voor producten die u exporteert, wereldwijd. Of we bieden voordat het label tot stand komt al advies. Wij schakelen graag onze collega’s voor u in uit het Eurofinsnetwerk, vanuit de hele wereld. Zij beschikken over labelling-expertise en kennen de lokale food labelling regulations. Zij weten welke claims u mag voeren en of de etiketinformatie volledig is. En dat maakt een introductie van uw product in een nieuw land een stuk eenvoudiger. De rapportages kunnen wij overigens ook in het Engels opleveren.

 Check: vertalingen

Op basis van de productspecificaties kunnen onze specialisten adviseren over de label-eisen in Nederland of in het exportland. Of – als u al een stap verder bent – kunnen zij het etiket vertalen en inhoudelijk meekijken of bijvoorbeeld additieven en allergenen goed staan omschreven. Ook bij deze dienst biedt ons uitgebreide Eurofins-netwerk uitkomst.

Even checken: advies

De labelling-specialisten geven ook advies op maat voor label compliance. Blijkt uit de labelcheck dat er iets niet klopt op uw productetiket? Dan kunt u bij ons terecht voor aanvullend advies over wat wél is toegestaan en hoe u het op kunt lossen. Bijvoorbeeld wanneer uw product wél ‘jam’ of ‘mayonaise’ genoemd mag worden. Ook voor losse vragen – zonder gebruik van onze labelcheck-service – bent u bij ons aan het juiste adres. Bijvoorbeeld als u wilt weten welke benaming of welke claim u uw product mag meegeven. Ook kunnen wij als ingrediënt checker advies uitbrengen, op basis van een productspecificatie of analyses van de voedingswaarden. Kortom: altijd een loket waar u terecht kunt met al uw product-labelling-vragen.

 Check: Nutri-Score voor pilotdeelnemers

Op dit moment zijn er enkele retailers en producenten die meedoen aan de pilot voor Nutri-Score op het etiket. Voor deze pilot-deelnemers checken wij de berekening op basis waarvan Nutri-Score A tot en met E wordt vastgesteld. Klopt alles met wat op de verpakking staat? Dit geeft onze klanten extra zekerheid. Als Nutri-Score vanaf 2022 verder wordt ingevoerd, heeft Eurofins Food Safety Solutions ruime ervaring opgedaan met Nutri-Score labelling.

Ook voor petfood

U kunt – naast een food label check – ook kiezen voor een petfood labelcheck voor de Nederlandse markt. Onze labelling-specialisten hebben kennis van de FEDIAF-richtlijnen, waaraan zij de etiketten van bijvoorbeeld honden-, katten- of visvoeding toetsen. Specialistisch werk, waarin gebruikte grondstoffen een grote rol spelen. Met onze expertise weet u zeker dat het etiket van uw diervoeding voldoet aan alle eisen.

Ook voor non-food

Eurofins is niet enkel actief in de food business. Toiletpapier, rietjes, maandverband, luiers en pleisters: ook deze productverpakkingen bevatten etiketten met productspecificaties. Onze klanten maken dan ook regelmatig gebruik van onze labelcheck voor non-food-producten. Daarmee bieden wij een totaalpakket voor retailers: 1 loket voor al uw etiketvragen én labelchecks.

Meer weten? 

Wilt u ook zeker zijn van een correct food-, petfood-, of non-food label dat voldoet aan alle eisen, zonder dat u er zelf mee aan de slag hoeft? Wij helpen u graag verder. Neem contact met ons op via +31(0)888 31 03 30 of Labelcheck@ftbnl.eurofins.com

Heeft u een vraag? Bel of mail ons gerust.