Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Voedingsvezel

Wat zijn voedingsvezels?
Voedingsvezels behoren tot de complexere, langzamere of niet-verteerbare koolhydraten. Aan voedingsvezels worden allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Zo zouden vezels zorgen voor een goede darmwerking en stoelgang én het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker verminderen. Ook geven voedingsvezels een verzadigd gevoel na een maaltijd.

Waar zitten voedingsvezels in?
Voedingsvezels komen veelal uit de celwand van planten. Ze zitten bijvoorbeeld in groenten fruit, volkorenproducten, aardappelen, noten en peulvruchten. Er zijn verschillende soorten voedingsvezels. Bij witte rijst of witbrood is een groot deel van de vezels verwijderd. Vezelrijke voeding is bijvoorbeeld gemaakt van bloem met fermenteerbare vezels en niet fermenteerbare voedingsvezels. Volkorenproducten zijn daarom vezelrijker dan naturel of witte producten. 

De kleinere voedingsvezels met een laagmoleculair gewicht worden vaak aan producten toegevoegd om ze vezelrijker te maken, al komen ze ook van nature voor in bonen of peulvruchten. Het gaat dan om niet-verteerbare oligosaccharides zoals galacto- en fructooligosaccharides of resistent maltodextrine.
Maar ook stoffen als carrageen uit zeewier, beta-glucanen uit granen en paddestoelen of pectines uit jam tellen mee. Deze stoffen worden aan een product toegevoegd vanwege het mondgevoel of om de stroperigheid aan te passen. Of een product de claim ‘vezelrijk’ mag voeren, hangt af van de hoeveelheid vezels die het product bevat.

Voedingsvezel analyse aanvragen?
Hoeveel gram voedingsvezel bevat uw product? Meten is weten. Alleen complexere voedingsvezel-analysemethoden meten kleinere voedingsvezels met een laagmoleculair gewicht. Eurofins helpt u graag om uw producten te analyseren op het precieze aantal voedingsvezels zodat u verzekerd bent van kwaliteit en veiligheid van uw product en een juist etiket. Ook staan onze consultants voor u klaar om u van advies te voorzien bij het vezelrijker maken van uw product. Bel ons via +31(0) 888 31 00 00 of mail ons via Sales-food-NL@eurofins.com.

Heeft u een algemene vraag? Bel of mail ons gerust.