Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Nitraat

Wat is nitraat?
De stof nitraat zit van nature in groenten en fruit en – in mindere mate - in drinkwater. Nitraat kan worden omgezet in nitriet. Nitraat en nitriet worden soms aan voeding toegevoegd voor een langere houdbaarheid of voor kleurvorming. Nitraat en nitriet kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Nitraatrijke groente heeft zo’n laag nitraatgehalte, dat het eten van nitraatrijke groente volgens de EFSA waarschijnlijk niet zal leiden tot gezondheidsrisico’s. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) acht het risico voor de gezondheid klein op het eten van nitraatrijke groenten in combinatie met vis.

Waar zit nitraat in?
Een bron van nitraat zijn onder andere andijvie, rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel en waterkers. Het nitraatgehalte hangt af van het ras, de hoeveelheid gebruikte mest en de hoeveelheid zonlicht tijdens de groei. Als producent heeft u te maken met Europese nitraatnormen. Bijvoorbeeld als u natrium- of kaliumzout toevoegt als additief aan semi-harde en harde kaas of bewerkte vleeswaren. Toegestaan zijn de E-nummers E249 (kaliumnitriet), E250 (natriumnitriet), E251 (natriumnitraat) en E252 (kaliumnitraat). Hierbij gelden maximale concentraties die mogen worden toegevoegd aan bepaalde producten. Deze maximum hoeveelheid ligt ver onder de nitraatgehaltes in groenten. Ook voor drinkwater is er een strenge norm. Voor drinkwater geldt een Europese norm van 50 milligram nitraat per liter water. In Nederland is de norm lager, namelijk maximaal 25 milligram nitraat per liter water.

Nitraat analyse aanvragen?
Eurofins helpt u graag om uw producten of drinkwater te analyseren op het nitraatgehalte zodat u verzekerd bent van kwaliteit en veiligheid van uw product. Ook staan onze consultants voor u klaar om u van advies te voorzien om het risico van een teveel aan nitriet in uw product zo laag mogelijk te houden. Bel ons via +31(0) 888 31 00 00 of mail ons via Sales-food-NL@eurofins.com.

Vragen of interesse?

Neem contact op!

Mirella Rens

Mirella Rens

Account manager

Heeft u een algemene vraag? Bel of mail ons gerust.

Contactgegevens België