Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

“Hoe krijg ik meer grip op kwaliteitsmonitoring van grondstoffen of producten uit het buitenland?”

Het is de nachtmerrie van iedere importeur: je hebt een food óf feed-product ingekocht én laten verschepen naar Nederland, maar eenmaal in de haven van de eindbestemming blijkt die partij niet te voldoen aan de kwaliteitseisen die je hebt gesteld. Of erger nog: de partij bevat een overschrijding op een van de maximum limieten, zoals gesteld in de wetgeving. Je wilt de partij terugsturen, maar de leverancier geeft niet thuis of terugsturen is erg prijzig. En ondertussen maak je ook kosten voor de opslag. Maryam Saeedi, manager van Eurofins Survey, spreekt regelmatig klanten die dit hebben meegemaakt. Hoe voorkom je dit en krijg je meer grip op de kwaliteitsmonitoring van te importeren grondstoffen en producten, als ze nog in het land van herkomst zijn?

“We zien steeds vaker dat klanten die een duur food of feed-product naar Nederland importeren, willen weten wat de kwaliteit is vóórdat ze het naar Nederland halen”, begint Saeedi. “Vooraf weten waar je aan toe bent, scheelt tijd, moeite, geld én het is beter voor het milieu als je zo min mogelijk producten hoeft terug te sturen of door te verkopen. Daarnaast scheelt het gewoon gedoe, bijvoorbeeld omdat je partij wordt geblokkeerd door de autoriteiten.” Maar waar begin je, aan de andere kant van de wereld? 

Tip 1. Kies voor lange termijn

Saeedi: “Ik zie dat veel importeurs een jarenlange samenwerking met leveranciers proberen op te bouwen. Zo kennen ze hun leverancier beter en wat ze aan hun samenwerking hebben. Ook hoeven ze niet elke keer nieuwe afspraken te maken. Want zo ver als in Nederland zijn ze nog niet overal, als het gaat om kennis van voedselveiligheid. Ook omdat de wetgeving per land verschilt. In Nederland zijn bijvoorbeeld veel meer gewasbeschermingsmiddelen op de markt of alternatieven waarmee telers een mooi product kunnen afleveren. In andere gebieden kunnen ze daar soms ook simpelweg minder geld aan uitgeven. Dus samen groeien naar ideale leveringen kost soms ook even tijd, aandacht en uitleg of coaching. Maar dat werpt wel vruchten af. In de laatste jaren zien we juist meer verschuiving in de leverancierskeuze: vaak noodgedwongen doordat zaken doen in een bepaald land werd bemoeilijkt omdat grenzen sloten tijdens de coronacrisis of door oorlog. Daar balen zij van, want switchen kost tijd. Wat we dan ook steeds meer zien, is dat importeurs op zoek gaan naar een samenwerking bij de start in de keten: bij de boer in India of in Vietnam.”

"Belangrijk is om goed ingelezen te zijn op de risico’s die spelen in dat gebied, net als op de verschillen in wetgeving."

Tip 2. Check het gebiedsrisico en pas daar je beheersmaatregelen op aan

Ook de keuze voor het gebied is bepalend voor de grip op de kwaliteitsmonitoring. Saeedi: “Er zijn risicovolle en minder risicovolle gebieden om grondstoffen of voedsel in te kopen. Belangrijk is om goed ingelezen te zijn op de risico’s die spelen in dat gebied, net als op de verschillen in wetgeving. Zo moeten producten die van buiten de EU naar Nederland worden geïmporteerd voldoen aan de geldende wetgeving van de EU. Specifiek voor Nederland moeten de frequenties van monstername voldoen aan Infoblad 64. Op basis daarvan kun je de juiste beheersmaatregelen nemen. Die gegevens, gecombineerd met je eigen indruk van de certificeringen, de conditie van de vracht in het magazijn of in de productielijn, hoe de mensen werken geven een indicatie van de risico’s van de inkoop. Net als de analyseresultaten op basis van de genomen monsters, kwaliteit van eerdere leveringen, of eerdere ervaringen in de samenwerking. Op basis daarvan kies je voor beheersmaatregelen als het sealen van monsters of de hele lading voor transport, inspectie tijdens het laden of het uitvoeren van onafhankelijke monstername, om zeker te zijn van de gevraagde kwaliteit. Dat doen onze mensen dan ook veel, internationaal als third party. Onze inspectiepartners bevinden zich bijna over de hele wereld. Zo kunnen we snel schakelen. Dat scheelt de importeur zelf heen en weer vliegen. Grip houden op de kwaliteit en voeling houden met de processen, kan zo dus ook op afstand.”

Tip 3. Zorg voor representatieve monstername

“De wetgeving stelt in Europa eisen aan representatieve monstername, voor betrouwbare analyseresultaten. Mogelijk gelden die eisen in andere landen niet. En toch is het belangrijk om de monstername volgens deze eisen te laten plaatsvinden. De partij kan namelijk onbedoeld in aanraking zijn gekomen met een contaminant, die zeer lokaal een besmetting heeft opgeleverd. Bijvoorbeeld als er in de opslag van kruiden een kleine lekkage aanwezig was, waar vocht een kans kreeg. Dan kan het zijn dat alleen een klein gedeelte van de partij schimmels of mycotoxines bevat. Maar contaminanten kunnen wel flinke schade opleveren aan onze gezondheid. Daarom is het zaak om de monstername te laten uitvoeren door een gecertificeerde partij, die dat heel secuur volgens de eisen doet. Daarom maken we samengestelde monsters op basis van het producttype en de kwantiteitsgrootte van de vracht om een goed representatief monster van de hele vracht voor te bereiden voor de vereiste analyse”, vertelt Saeedi. 

"Grote importeurs zien de continuïteit in de kwaliteit die ze zijn gaan leveren met onze nieuwe beheersmaatregelen ook terug in hun verkoop."

Winst

Meer grip op kwaliteitsmonitoring van grondstoffen of producten in het land van herkomst levert ook iets op. “Grote importeurs zien de continuïteit in de kwaliteit die ze zijn gaan leveren met onze nieuwe beheersmaatregelen ook terug in hun verkoop. Zo sprak ik laatst een klant die een grote order had gekregen, die ze anders nooit kregen. Als betrouwbare leverancier te boek staan, heeft voordelen. Ook bijvoorbeeld bij het behalen of behouden van keurmerken.”

Meer weten?

Maryam Saeedi en haar team van Eurofins Survey denken graag met u mee als het gaat om voedselveiligheid en internationale handel. Heeft u vragen over sealen, inspectie, monstername of analyse van internationale monsters? Neem voor persoonlijk advies contact met ons op. Bel +31 (0) 180 643 000 of stuur een e-mail naar survey-NL@FTBNL.eurofins.com.

 

Datum publicatie: 31 augustus 2023