Eurofins
Zoeken

Om één van onze white papers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Voedingszuren en nitriet, hoe bepaal je de juiste concentratie voor het uitvoeren van modelberekeningen?

Inmiddels is het algemeen bekend dat voor kant-en-klare levensmiddelen, die in categorie 1.2.vallen van de Verordening EG Nr. 2073/2005 geldt dat er aanvullende studies voor Listeria monocytogenes noodzakelijk zijn om te borgen dat de uitgroei hiervan aan het eind van de THT lager dan 100 kve/g is. Infoblad 85 geeft een duidelijke interpretatie waaraan een modelberekening moet voldoen. 

Meten hoeveelheid additieven

Wat minder bekend is, is dat de hoeveelheid conserveermiddel en voedingszuren, zoals nitriet of azijnzuur vaak in lagere concentraties in het product voorkomen dan dat je dat door berekening zou verwachten. Dit komt bijvoorbeeld doordat deze additieven reageren met ingrediënten in het product. Om een goede voorspelling te kunnen doen van de groei van Listeria monocytogenes moeten er volgens Infoblad 85 metingen van toegevoegde conserveermiddelen - zoals bijvoorbeeld nitriet - in het product worden uitgevoerd. Dit  om zo helderheid te krijgen over de daadwerkelijke en dus werkzame concentratie in het product. Deze gemeten waarde dient dan als input voor de modelberekening.

Consequenties 

We hebben geconstateerd dat over toegevoegde en gemeten waarde wat onduidelijkheid bestaat.  Daarbij zien we ook dat dit in de praktijk inderdaad leidt tot verschillende uitkomsten van modelberekeningen. Zowel de ontwikkelaar van het FSSP model als ook de NVWA heeft verklaard dat het hier gaat om de concentratie die daadwerkelijk in het eindproduct aanwezig is. Dit kan alleen door  het uitvoeren van analyses op de toegevoegde conserveermiddelen / zuren in het product. Let dus op welke hoeveelheid u invoert en laat bij twijfel uw berekening controleren door onze experts.

Meer weten?

Neem contact op met onze experts via 088 8310330 of foodsafetysolutions@eurofins.com.

 

Whitepapers

Download hier onder andere de whitepaper Listeria!

1 / 4