Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Plastic verpakking monitoring

Monitor en test niet alleen de inhoud, maar ook de verpakking!

Single used plastics zijn verboden volgens EU-richtlijn 2019/904. En in de komende jaren bent u verplicht volgens de aanstaande wetgeving uw verpakking steeds verder recyclebaar te maken en voor gebruik van gerecyclede materialen te kiezen. Maar hoe houdt u zicht op de reductie van plasticgebruik en of de verpakkingsmaterialen ook daadwerkelijk voldoen aan alle eisen?

Eurofins heeft de oplossing: laat uw verpakkingsmateriaal monitoren en analyseren in ons lab.

Als producent of retailer moet u steeds meer verantwoording gaan afleggen over het verpakkingsmateriaal dat u gebruikt voor uw levensmiddelen of non-food-artikelen. Geen probleem, want ook u wilt een bijdrage leveren aan het Plastic Pact. Veel retailers wachten de wetgeving niet af en kiezen nu al voor een policy om gebruik van plastic te reduceren en plastic waste te voorkomen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor duurzamere verpakkingsmaterialen. Omdat zij meer willen weten over hun verpakkingen, zijn zij gestart met het monitoren van het verpakkingsmateriaal. Want meten is weten. 

Plastic verpakking monitor

Het Eurofins-team met verpakkingsspecialisten controleert de specificaties die u heeft ontvangen van de leverancier op regelmatige basis, elke maand of wekelijks. We gaan als volgt te werk. Wij legen de verpakking, verwijderen het label en halen de dop, blister, sleeve en het folie, schaaltje en andere verpakkingscompontenten eraf. Door de verpakking en de verpakkingsonderdelen te wegen, vergelijken we of het gewicht voldoet aan de specificaties. We fotograferen de verpakking en leggen vast uit welk materiaal het vervaardigd is, bijvoorbeeld papier karton, glas, metaal of plastic.

Daarbij hanteren we een zorgvuldig – vooraf met u afgestemd – stappenplan. Zo bouwt u een dossier met data op waarmee u kunt zien waar u staat als het aankomt op duurzaam verpakken.

Plastic research

En daar blijft het niet bij. Daarnaast kunnen onze analisten steekproefsgewijs analyseren van welk type plastic uw verpakkingsmateriaal is gemaakt. Zo kunt u verifiëren of de specificaties van uw leverancier daadwerkelijk kloppen. Ons Eurofins-laboratorium analyseert bijvoorbeeld PET, HDPE, PVC, IDPE, PP of PS. Zo kunnen we het type materiaal van elk verpakkingscomponent vaststellen, net als het materiaal van verschillende verpakkingslagen multi-layer plastic of metalen seal.

Kortom: deze service werkt net als de reguliere monitoring van uw producten, maar dan juist voor het verpakkingsmateriaal van voedsel. Daarom kunt u deze service eenvoudig toevoegen aan uw bestaande monitoringsprogramma. Op basis van de resultaten, kunt u de door uw leveranciers aangeleverde verpakkingsgegevens in uw interne systemen controleren.

Verpakkingsmateriaal voedsel

Ook voor verpakkingsadvies kunt u bij ons terecht. Het verpakken van voeding vraagt – anders dan bij non-food-producten - een speciale aanpak. Niet alle materialen zijn geschikt voor het verpakken van voeding. Het verpakkingsmateriaal moet zorgen voor een vers en voedselveilig product. Dat maakt het verduurzamen en zoeken naar alternatieven voor plastic een uitdaging. Onze consultants kunnen u adviseren over het verpakkingsmateriaal dat het beste bij uw voedingsproduct past.

Voedselveiligheid verpakkingen

Onze verpakkingsexperts kunnen u niet alleen adviseren bij het materiaal dat het beste past bij uw product. Zij kunnen u ook breder adviseren over de voedselveiligheid van uw verpakking. Of het nu gaat om een nieuwe, duurzamere verpakking of uw huidige verpakking. Voedselveilig verpakken gaat bijvoorbeeld om luchtdicht verpakken of het voorkomen van migratie van minerale oliën als MOSH en MOAH van de verpakking naar uw voedselproduct.

Kortom: op het gebied van verpakken van voeding biedt Eurofins u een totaaloplossing: met al uw verpakkingsvragen kunt u bij ons terecht.

Meer weten?

Heeft u een vraag over het verduurzamen of de voedselveiligheid van uw verpakking? Of wilt u meer weten over het monitoren en analyseren van uw verpakkingsmateriaal? Neem dan contact met ons op via +31(0)888 31 03 30 of foodsafetysolutions@ftbnl.eurofins.com.

Heeft u een vraag? Bel of mail ons gerust.