Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Challenge testing

Beat Listeria! 
Meet the Eurofins Challenge Team
Uw product ècht veilig in de schappen


Het Eurofins Challenge Team staat voor u klaar en kan iedere Listeria-uitdaging aan. Wij willen Listeria net zo graag in de kiem smoren als u. Dus: heeft u een kant-en-klaar of ‘ready-to-eat’ voedingsproduct? En wilt u de groei van Listeria monocytogenes beheersen binnen de houdbaarheidsperiode? Dan helpen wij u graag. Een risicobeoordeling, eventueel aangevuld met een challengetest, is onmisbaar in het proces. Noodzakelijk zelfs, voor wie aan de eisen van Informatieblad 85 van de NVWA wil voldoen. Eurofins Food, Feed & Water is als marktleider toonaangevend in challengetesting. Onze hoogstaande onderzoeksmethode leidt tot de meest nauwkeurige resultaten. Dat komt door ons leading Challenge Team, met aan kop specialisten Sandra Roesink-Smale, Carien Voogt en Hanna van Gool. Wat maakt dit team zo succesvol?

Wij zijn besmettelijk                                                                                                                           
Samen met hun grote analistenteam, bestieren Roesink, Voogt en Van Gool het challengetestlab. Daar sporen zij gevaarlijke situaties op, zodat zij die samen kunnen voorkomen. Ir. Sandra Roesink is manager van het Eurofins Challenge Team: “Ons team besmet een monster opzettelijk met een listeriasoort die goed in het specifieke product kan groeien. Op deze manier dagen wij het uit te groeien binnen de houdbaarheidstermijn, volgens het bewaaradvies. We hebben een onderzoeksmethode ontwikkeld die de meest nauwkeurige resultaten oplevert. En dat maakt het voedsel dat in de schappen ligt, een stuk veiliger. Voordat een voedingsproduct in de schappen ligt, wil de klant zeker weten dat het product veilig is en binnen de wettelijke eisen blijft. Een recall wil iedereen immers te allen tijde voorkomen. Met ons team hebben wij de juiste kennis in huis om de onderzoeksmethode juist uit te voeren én specialistisch advies te geven in complexe situaties waarin Listeria monocytogenes beheerst moet worden. Daarmee kunnen wij de klant die zekerheid bieden. En dat is voor hen een grote zorg minder.”                                                                                                                        

Een hecht team voor veilig voedsel in de schappen
“We hebben daarnaast erg veel plezier in ons werk en met elkaar”, vervolgt Roesink enthousiast. “Ik zou geen ander team willen!” Roesink startte 20 jaar geleden bij Eurofins als afdelingshoofd Microbiologie. Later werkte zij als adviseur, waarzij adviestrajecten bij klanten uitvoerde. Daaronder vielen ook de challengetesten. Waar Roesink al jarenlang ervaring heeft binnen Eurofins voordat zij de afdeling Challengetesting ging leiden, zijn Voogt en Van Gool recenter bij Eurofins aan de slag gegaan. Hanna van Gool en Voogt werken sinds 1 tot 2 jaar bij het Eurofins’ Challengetestteam. Van Gool bestudeerde tijdens haar studie Food Safety bij Wageningen University al het onderwerp ‘Listeria monocytogenes’. Na haar studie ging zij eerst aan de slag bij een adviesbureau, voordat ze bij Eurofins terechtkwam. Kortom: hun ervaring is divers. Maar nauwkeurig, perfectionistisch, integer en enthousiast: dat zijn de drie specialisten allemaal. 
 

  

                                                                                                                                   
Het Eurofins Challenge Team: een gouden combinatie
“We lijken veel op elkaar”, vertelt Roesink. “Tegelijkertijd zijn we alle drie verschillende persoonlijkheden die elkaar goed aanvullen”, vult Van Gool aan. “Hanna stelt veel vragen tijdens het proces. ‘Waarom kies je daarvoor?’ Die vragen zetten ons aan het denken en op basis daarvan passen we een proces nog weleens aan. Dat maakt ons team compleet. Verder heeft Hanna veel kennis van salades en gesneden groenten”, vertellen Roesink en Voogt. “En Sandra is een echte teamplayer: zij zorgt ervoor dat iedereen zich thuis voelt en ze kan heel goed organiseren. Daarnaast werkt zij, net als wij, als projectleider en heeft zij veel kennis van ongekoelde presentatieproducten en samengestelde producten”, aldus Voogt en Van Gool. 

                           

Direct contact met onze projectleiders 
“Het allerleukste blijft het contact met onze klanten”, vertelt Roesink. Voogt, Roesink en Van Gool informeren klanten graag persoonlijk over de resultaten en mogelijke opties. En natuurlijk ontvangen klanten een rapport, zodat alle bevindingen en onderbouwingen nog eens nagelezen kunnen worden. “Wij kunnen bij de klant vooraf navragen hoe hun processen en producten in elkaar zitten en daarmee onze klanten vanaf het begin af aan van goed advies voorzien. Soms gaan we ook op bezoek om het productieproces te bekijken of schuiven we aan bij een bezoek van de NVWA. Zo staan we heel dicht bij de klant en kunnen we goed aanvoelen wat de klantwensen zijn.”
 

 

                             
Toekomst: verspilling voorkomen en Listeria tijdens productieontwikkeling remmen
Het Challenge Team heeft voor de komende jaren nog grootse plannen. Zo willen zij producenten bewuster maken van het belang van challengetesten in andere segmenten. “Hoog op onze verlanglijst staat het uitbreiden van challengetesten voor horeca en catering om zo voedselverspilling tegen te gaan. Met de juiste onderbouwing zouden sommige producten best langer ongekoeld gepresenteerd kunnen worden, zonder dat ze standaard na 2 uur weggegooid moeten worden. Ook gaan we graag met de receptuur aan de slag: beter conserveren zodat Listeria niet uitgroeit. Deels doen we dat al op basis van voorspellende microbiologie. Nog meer inzetten op levensmiddelentechnologie en Listeria remmen in het product: daar willen we naartoe in de toekomst.” 

Hand over your ‘challenge’! 
Listeria monocytogenes beheersen in uw product? Test ons! Geef onze specialisten uw ‘challenge’ en stel hun kennis eens op de proef. We weten zeker dat we u positief zullen verrassen. Neemt contact op via +31(0) 88 831 03 39 of contractresearch@eurofins.com en maak vrijblijvend kennis met het Eurofins Challenge Team.

Eurofins Fresh & Safe 2.0

Met Eurofins bent u in staat om de veiligheid en versheid van uw voedsel en water naar het volgende niveau te brengen. Wij noemen dit Fresh & Safe 2.0!

Heeft u een vraag voor ons Challenge Team?