Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Zware metalen

Wat zijn Zware metalen?
‘Zware metalen’ is de verzamelnaam voor metalen zoals cadmium, kwik, lood, arseen en tin. Ze kunnen in voedsel en vervolgens in je lichaam terechtkomen. Een teveel aan zware metalen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Er is bepaald hoeveel van de zware metalen er in een product mag zitten, zonder dat dit de gezondheid schaadt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet toe op de naleving van deze normen.

Besmettingsbron Zware metalen
Zware metalen komen bijvoorbeeld in het milieu terecht door metaalwinning en -opslag, verfproductie en verbranding van kolen en afval. Zware metalen zitten soms in meststoffen. Lood kan ook afkomstig zijn uit loden waterleidingen in oude huizen en loodhoudende benzine. Tin zit in blik. Een coating aan de binnenkant van het blik zorgt ervoor dat het tin niet in het voedsel terecht komt.

Zware metalen hechten zich onder andere ook aan klei. Zo komt de vervuiling in de rivieren, oceanen en uiteindelijk in vissen terecht. Planten nemen zware metalen op uit de bodem, de lucht en het water. Dieren krijgen zware metalen binnen via het water en voer. Daardoor kunnen vlees en andere dierlijke producten ook zware metalen bevatten.

De volgende voedingsmiddelen kunnen een verhoogd gehalte aan zware metalen bevatten:
-    Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, wolhandkrab, mosselen, inktvis
-    Roofvissen, zoals zwaardvis, haai, tonijn, makreel, snoek, snoekbaars, paling
-    Orgaanvlees, vooral nieren en lever
-    Groenten uit de vollegrond, zoals kool, wortelen, bladgroenten, knolgroenten
-    Andere plantaardige producten uit de vollegrond, zoals aardappelen, peulvruchten, granen 
-    Rijst en rijstproducten
-    Mineralensupplementen

Zware metalen analyse aanvragen?
Eurofins helpt u graag om uw producten te analyseren op de aanwezigheid van Zware metalen zodat u verzekerd bent van kwaliteit en veiligheid van uw product. Ook staan onze consultants voor u klaar om van advies te voorzien om het risico van zware metalen in uw product zo laag mogelijk te houden. Bel ons via +31(0) 888 31 00 00 of mail ons via Sales-food-NL@eurofins.com
 

Heeft u een algemene vraag? Bel of mail ons gerust.

Contactgegevens België