Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Radioactiviteit

Wat is radioactiviteit?
Alles om ons heen bestaat uit atomen. Een radioactieve stof bestaat uit atomen die niet stabiel zijn. De kern van zo’n instabiel atoom zal op een gegeven moment spontaan veranderen in een andere atoomkern, oftewel vervallen. En zo’n verval gaat gepaard met straling. Ioniserende straling is de verzamelnaam voor straling met hoge energie. Bij dit proces kan schade ontstaan aan het molecuul waarin dat atoom zich bevindt. Als dat in grote aantallen of op verkeerde plaatsen gebeurt in levend weefsel, kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid. Deze straling bereikt ons vanuit de ruimte, wordt uitgezonden door radioactieve stoffen of kan kunstmatig worden geproduceerd, bijvoorbeeld met een röntgentoestel.

Besmettingsbron radioactieve straling
Dagelijks worden we blootgesteld aan lage hoeveelheden radioactieve straling uit de bodem of de ruimte. Maar ook bijvoorbeeld aan straling van bouwmaterialen, bij medisch onderzoek - zoals röntgenfoto’s, een CT-scan - of vliegreizen. Voedsel draagt in Nederland voor 12% bij aan de gemiddelde blootstelling aan radioactiviteit. Dit komt bijvoorbeeld uit de bodem waar de gewassen in geteeld worden. De hoeveelheid radioactieve stoffen die we via ons voedsel binnenkrijgen is zo klein dat die geen gezondheidsrisico oplevert. Er is strenge regelgeving waar het voedsel aan moet voldoen. Na een kernramp kan eten besmet raken met radioactieve straling. Dit is gevaarlijk voor de gezondheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert voedsel dat uit het rampgebied komt.

Radioactiviteit analyse aanvragen?
Eurofins helpt u graag om uw producten te analyseren op de aanwezigheid van radioactiviteit zodat u verzekerd bent van kwaliteit en veiligheid van uw product. Ook staan onze consultants voor u klaar om u van advies te voorzien om het risico van radioactieve stoffen in uw product zo laag mogelijk te houden. Bel ons via +31(0) 888 31 00 00 of mail ons via Sales-food-NL@eurofins.com.

Vragen of interesse?

Neem contact op!

Contactgegevens België