Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

E.coli

Wat is E.coli?
Er bestaan verschillende soorten E. coli bacteriën die worden gedetecteerd door middel van een E.coli analyse. E.coli (Escherichia coli) is een darmbacterie die bij mensen en warmbloedige dieren voorkomt. Het meest beruchte soort E.coli-bacteriën is STEC, dat de toxische stof shigatoxine produceert. De door de bacterie geproduceerde shigatoxine geeft schade aan de cellen in de darmwand. De mate waarin kan verschillen. De enterohemorragische E.coli (EHEC) – een specifieke soort binnen de STEC-familie – is een van de meest ziekmakende soorten. Onder normale omstandigheden zal de bacterie geen ziektes veroorzaken bij de mens. Toch is het de meest voorkomende ziekteverwekker van urineweginfecties. 

Sommige varianten kunnen ook darmklachten veroorzaken. De incidentie is over het algemeen laag maar het risico ligt in de uitbraakpotentie als gevolg van besmet voedsel en/of water. Vooral bij mensen die een lagere weerstand hebben kan de E.coli bacterie schade berokkenen. 

Besmettingsbron E.coli
Besmetting door E. coli kan plaatsvinden via:
- Producten van dierlijke herkomst, met name rauw rundvlees. Rauw gehakt, rauwe of halfdoorbakken hamburgers, filet américain en rauw of niet gaar rundvlees kunnen daarom besmet zijn met E. coli.
- Rauwe groente zoals sla, en kiemgroenten zoals taugé. Gekookte groente levert geen probleem op, omdat de bacterie dood gaat door verhitting.
- Rauwe melk, rauwmelkse kaas en onverhit vruchtensap.
- Onhygiënische productieomstandigheden
- Maaltijden in restaurants en op cruiseschepen zijn bij onzorgvuldige hygiëne wel eens de oorzaak van E. coli-besmettingen. 
- Ook contacten met dieren, met name runderen en jonge dieren kunnen E. coli-besmettingen veroorzaken. In de zomer is de kans op een besmetting het grootst, waarschijnlijk door zwemmen in besmet oppervlaktewater en barbecues.

E.coli analyse aanvragen?
Eurofins helpt u graag om uw producten te analyseren op de aanwezigheid van E.coli zodat u verzekerd bent van kwaliteit en veiligheid van uw product. Ook staan onze consultants voor u klaar om van advies te voorzien om het risico van E.coli in uw product zo laag mogelijk te houden. Bel ons via +31(0) 888 31 00 00 of mail ons via Sales-food-NL@eurofins.com
 

Heeft u een algemene vraag? Bel of mail ons gerust.

Contactgegevens België