Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Validatie van verhittingsprocessen

Oververhit of onderverhit?

In uw productieproces heeft u verhittingstappen ingebouwd. Deze stappen moeten eventuele ziekteverwekkers in levensmiddelen uitschakelen, bijvoorbeeld de groei van Listeria monocytogenes. Maar zijn de verhittingsprocessen die u tijdens de voedselproductie toepast effectief genoeg om een veilig en conform product te produceren? Of overhit u de kant-en-klare levenmiddelen juist, waardoor uw productie- en energiekosten onnodig toenemen? Een validatie van uw verhittingsprocessen geeft inzicht.

Onze experts werken in alle segmenten van voedselproductie en constateren regelmatig dat voedselproducenten hun producten blootstellen aan verhittingsprocessen die te zwaar of te lang zijn. Helaas zien we ook het tegenovergestelde gebeuren. Hoe dan ook: we kunnen u helpen het verhittingsproces te valideren en te optimaliseren. In het huidige klimaat van CO2-reductie, energietransitie en stijgende energieprijzen, kan validatie van verhittingsprocessen u interessante voordelen opleveren.

Case study

Ons team voerde de validatie uit van het na-pasteurisatieproces voor een fabrikant van vegetarische worsten. De gekookte en vacuümverpakte worsten werden 45 minuten na-gepasteuriseerd om mogelijke post-contaminatie met ziekteverwekkers te elimineren.

Ons model met de benodigde tijd en temperatuur om verschillende pathogenen te elimineren (zie figuur 1), stelde vast dat de fabrikant de pasteurisatietijd kon terugbrengen tot 30 minuten. Dit bespaart het bedrijf 2.000 uur pasteurisatietijd per jaar. Een mooie besparing in uren, energie en CO2-uitstoot!


Figuur 1. Tijd in minuten tegenover temperatuur in °C berekend voor decimale reducties.

Laat uw kosten niet onnodig stijgen: valideer uw verhittingsprocessen

Twijfelt u of uw verhittingsprocessen optimaal zijn voor de voedselveiligheid? Of vermoedt u dat u onnodig tijd en energie verspilt tijdens uw verhittingsprocessen? Neem dan contact met ons op om uw processen onder de loep te nemen. Neem contact met ons op via +31(0)888 31 03 30 of foodsafetysolutions@ftbnl.eurofins.com

 

Heeft u een vraag? Bel of mail ons gerust.