De keuze voor een analysemethode kan bepalen of je een voedingsclaim kunt onderbouwen. Vooral bij vezels is de analysemethode van grote invloed op de uitkomst. Door gebruik te maken van de juiste methode is het in sommige gevallen mogelijk om een hoger gehalte aan voedingsvezels in een product aan te tonen – en dat mag dan ook vermeld worden op het etiket.
Dat maakt de vezelanalyse niet alleen relevant voor de verplichte voedingswaardedeclaratie, maar ook voor claims zoals ‘vezelrijk’ of ‘bron van vezels’, én voor het berekenen van de Nutri-Score, die mede gebaseerd is op het vezelgehalte.
Specialistische expertise: Eurofins Expertise Centre for Complex Carbohydrates and Chemistry (CCC)
De analyse van voedingsvezels is complex en sterk afhankelijk van de gekozen analysemethode. Bij Eurofins Food Testing Netherlands in Heerenveen bevindt zich het Eurofins Expertise Centre for Complex Carbohydrates and Chemistry (CCC): een expertisecentrum waar de nieuwste analysemethoden worden toegepast én ontwikkeld. Producenten van levensmiddelen en grondstofleveranciers kunnen hier terecht voor hoogwaardige vezelanalyses, maatwerkadvies en ondersteuning bij etikettering en claims.
Een van de drijvende krachten achter dit expertisecentrum is Ioannis (Yannis) Vrasidas, PhD, Carbohydrates Innovation Manager. Met jarenlange ervaring in voedingsanalyses én een scherp oog voor wetenschappelijke ontwikkelingen, werkt hij dagelijks aan innovatie en kennisdeling binnen het internationale netwerk van Eurofins. Waar houdt hij zich precies mee bezig?
“Ik volg de nieuwste wetenschappelijke inzichten in mijn vakgebied op de voet,” vertelt Yannis. “Zo kunnen we klanten helpen om sneller in te spelen op trends en tegelijk nieuwe kansen voor onze klanten te benutten.”
Van innovatie tot advies
Naast het begeleiden van vezelanalyses en het ontwikkelen van nieuwe methoden, verzorgt Yannis trainingen en seminars voor collega’s én klanten. Ook is hij namens Eurofins Food Testing Netherlands regelmatig aanwezig op beurzen en internationale events. “De combinatie van wetenschappelijke diepgang, klantcontact en internationale samenwerking maakt mijn werk afwisselend, uitdagend en inspirerend,” aldus Yannis.
Yannis spreekt acht talen vloeiend – een bijzondere vaardigheid die helpt om collega’s en klanten vaak gewoon in hun moedertaal te woord te staan. Dat komt bijzonder goed van pas in de voorlichting over koolhydraten en vezels.
Meer weten over vezelanalyse?
Eurofins Food Testing Netherlands biedt verschillende analysemethoden aan voor voedingsvezels, afhankelijk van het type product en de gewenste toepassing (zoals voldoen aan wetgeving, het onderbouwen van voedingsclaims of Nutri-Score-optimalisatie). Yannis of onze andere experts denken actief mee over welke methode het best aansluit bij uw product en doelstelling. Heeft u een vraag over uw product? Neem contact op met onze specialisten van het Eurofins Expertise Centre for Complex Carbohydrates and Chemistry (CCC) via sales-food-nl@ftbnl.eurofins.com of +31 (0)88 831 0000.