Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Van Informatieblad naar Handboek: NVWA komt met uitgebreide en praktische gids voor voedselveiligheid

De NVWA heeft het oude Informatieblad 85 met pensioen gestuurd en vervangen door een veel handiger en gebruiksvriendelijker document: het nieuwe Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. Dit handboek is een stuk uitgebreider, actueler en vooral praktischer voor iedereen die de beheersing van Europese microbiologische criteria toe moet passen in de bedrijfsvoering. Wat is er nieuw en beter?

1. Breder dan ooit

Niet alleen Verordening (EU) 2073/2005, maar ook andere EU-regels en nationale wetgeving die direct of zijdelings betrekking hebben op microbiologische voedselveiligheid zijn meegenomen. Alles overzichtelijk op één plek.

2. Listeria: van studie tot schoonmaak

Alles wat je moet weten over Listeria staat erin: van challenge tests en houdbaarheidsstudies tot omgevingsonderzoek en beheersmaatregelen. Inclusief beslisbomen, bemonsteringsschema’s en tips voor trendanalyse. Het handboek verwijst ook naar belangrijke Europese documenten zoals:

  • het Guidance Document on Listeria monocytogenes shelf-life studies;
  • de Guidelines on sampling the food processing area van het Europese Referentielab voor Listeria.

3. Bemonstering op maat

Het handboek bevat ook schema’s voor kleine bedrijven, slachterijen en bedrijven met hygiënecodes. Alles afgestemd op risico’s en productievolume.

4. Achtergronden en uitleg

Het handboek geeft naast criteria ook een uitgebreidere uitleg over bijvoorbeeld accreditatie van labs, poolen van monsters, meetonzekerheid, NVWA-monitoring en zelfs Whole Genome Sequencing.

Kortom: een flinke upgrade

Het nieuwe handboek is veel meer dan een update van Informatieblad 85. Het is een naslagwerk dat je helpt om de microbiologische voedselveiligheid te borgen op een juiste manier, of je nu in QA werkt, in het lab, of verantwoordelijk bent voor HACCP. En het mooie is: het wordt regelmatig bijgewerkt, dus je blijft altijd bij. Tip: let daarom wel op dat je de actuele versie gebruikt! Voor hulp bij de interpretatie of het toepassen van het handboek, staan onze experts voor je klaar.

Meer weten?

Neem contact met ons op via +31(0)888 31 03 30 of CCMRA@ftbnl.eurofins.com