Belangrijke wijziging in EU-regelgeving
Op 1 augustus 2024 publiceerde de Europese Commissie een verbod op 8 rookaroma's in voedingsmiddelen. Mogelijk bevatten deze 8 rookaroma’s genotoxische stoffen. Dit heeft grote impact op de vleesverwerkende industrie, met een verbod dat ingaat op 1 juli 2029. Andere levensmiddelencategorieën krijgen zelfs al te maken met een deadline op 1 juli 2026.
Wat betekent dit voor uw bereidingswijze, ingrediënten en productlabel?
- Het verbod geldt voor de 8 rookaroma’s SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 en SF-009.
- Bevat uw product één van deze 8 rookaroma’s? Als uw product voldoet aan de bepalingen voor deze rookaromaproducten die vóór 21 augustus 2024 in de EU-lijst zijn vastgelegd, mag uw product in de handel blijven tot de houdbaarheidsdatum. U mag het product ook nog in de handel brengen. Wel geldt dat u het product uiterlijk vóór 1 juli 2029 óf 1 juli 2026 in de handel moet brengen (afhankelijk van het type product).
- De datum van 1 juli 2029 geldt voor de levensmiddelencategorieën 1.7 (Kaas en kaasproducten), 8 (Vlees), 9.2 (Verwerkte vis en visserijproducten, inclusief schaal- en weekdieren), 9.3 (Viskuit) en de desbetreffende subcategorieën.
- Dat datum van 1 juli 2026 geldt voor alle andere levensmiddelen.
- Preparaten die (een van) deze 8 rookaroma's bevatten, mogen nog tot 1 juli 2029 of 1 juli 2026 worden gebruikt in levensmiddelen (de datum is afhankelijk van het type product). Onder ‘preparaten’ wordt verstaan: rookaroma’s of mengsels van een of meer rookaroma’s met andere levensmiddeleningrediënten zoals aroma’s, levensmiddelenadditieven, enzymen of draagstoffen, om het opslaan, verkopen, normaliseren, verdunnen of oplossen ervan te vergemakkelijken.
- Dit betekent dat u nu proactief op zoek moet naar een nieuwe productformulering, nieuwe ingrediënten of een nieuwe bereidingswijze – en bijbehorend product én label om aan deze nieuwe regelgeving te voldoen.
Meer weten?
Wilt u zeker weten dat uw product aan de regelgeving rond rookaroma’s voldoet? Neem dan contact op met onze voedselveiligheidsexperts via foodsafetysolutions@ftbnl.eurofins.com of +31(0)888 31 03 30.