Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Eurofins Survey: een inkijkje achter de schermen met Maryam Saeedi

Inspectie en monstername over de hele wereld

Geschreven door Crista Herder

Een belafspraak met een inspecteur in Chili of China: Maryam Saeedi werkt regelmatig heel vroeg of heel laat. Als business development manager bij Eurofins Survey heeft zij de hele dag contact met klanten, inspecteurs en leveranciers in de food business. Klanten van allerlei nationaliteiten, over de hele wereld en in verschillende tijdzones. Want Eurofins Survey verzorgt vanuit Nederland inspectie en monstername van ladingen in het land van herkomst. Ik spreek Maryam op een zonnige dinsdagochtend, als zij er al een hele werkdag op heeft zitten. Wat motiveert haar om dit werk te doen? En hoe borgt ze – met haar team - de kwaliteit, op afstand, vanuit Barendrecht?

In mijn beste Engels begin ik het gesprek. Ik ben onder de indruk van de kalmte en rust waarmee Maryam mij meeneemt in haar wereld, in vloeiend Engels. Ik wil van haar weten hoe ze bij Eurofins Survey terecht is gekomen. Met haar antwoord waan ik mezelf ook even aan de andere kant van de wereld.

“Ik ben geboren in Iran”, vertelt ze. “Ik groeide op op een tuinbouwbedrijf. Mijn vader kweekte er paprika’s of cherrytomaten in de kassen, afhankelijk van het seizoen en de vraag vanuit de markt. Als klein meisje nam ik alles in me op: de heerlijke geur van verse tomaten en paprika’s in de kassen, wat er gebeurde in de was- en sorteerstraat en wanneer de paprika’s in de koeling gingen. Ik kon het proces van het begin - de groei - tot het eind - de verkoop - volgen. Het was dan ook geen verrassing dat ik food technology ging studeren in Iran.”

Van hulp naar werk

Voor haar master vertrekt ze naar Frankrijk, Italië en Zwitserland. Eenmaal terug in Iran, start ze haar loopbaan met een project voor de Verenigde Naties, om de saffraanketen in kaart te brengen, van Iran tot Europa. “Na die opdracht kwam ik in gesprek met een Duitse man die lokale producten wilde inkopen uit Iran. Hij wilde een kruidenleverancier in Iran bezoeken en ik hielp hem. Daarna bood hij me een baan aan als QA-manager in Duitsland. Dat had ik helemaal niet verwacht! Zo kwam ik te werken bij een start-up in Frankfurt voor een duurzame productielijn voor kruiden en specerijen uit Nepal, Iran, Tunesië en Afrika, bestemd voor de Europese markt.”

Solliciteren op zaterdag

Als Maryam gaat solliciteren, blijkt het dan ineens minder makkelijk om een nieuwe baan te vinden, ondanks haar expertise. Behalve bij Eurofins. “Ik heb in 2019 veel gesolliciteerd, maar werd ook veel afgewezen. Als je een migratieachtergrond hebt, is het lastiger om je plek in de samenleving te vinden. Bij Eurofins in Hamburg werd ik gevraagd op zaterdag langs te komen voor een sollicitatiegesprek. Op maandag – 2 dagen later – kon ik gelijk beginnen. Ik stond perplex! Ik was onderdeel van het internationale inspectieteam en ondersteunde klanten in de jaren daarna met inspectie en advies over het behalen van de vereiste kwaliteit tijdens import en export, wereldwijd. Bijvoorbeeld bij de import van een lading van het Midden-Oosten naar Europa.”

"De hoge voedselveiligheidsstandaard in ons land brengt wel uitdagingen voor de handel."

Uitdagingen voor de handel

Inmiddels is Maryam sinds 2022 niet meer weg te denken bij Eurofins LabCo als Business Development Manager, in Barendrecht. “Wat we doen is hoofdzakelijk de ‘handling’ van de import van grondstoffen en producten, voor uiteenlopende klanten en landen. De vraag naar onze ondersteuning stijgt. In Nederland is de wetgeving voor food en feed heel strikt. Maar de hoge voedselveiligheidsstandaard in ons land brengt wel uitdagingen voor de handel. Bijvoorbeeld als een ingekochte partij pistachenoten aflatoxine bevat en niet terug mag naar het land van herkomst. En soms is terugsturen erg prijzig. Vaak gaat de partij – met de toxische waarden erin – dan gewoon naar andere landen. Daar moet echt een oplossing voor komen.”

"Ik ben me er bewust van dat we niet de problemen met de handel in de hele wereld kunnen oplossen, maar het is mooi dat we een duurzame ketenoplossing bieden."

Een duurzame oplossing 

Ik ben me er bewust van dat we niet de problemen met de handel in de hele wereld kunnen oplossen”, vervolgt Maryam bevlogen. “Maar het is mooi dat we met het regelen van inspectie, monstername en analyse nog in het land van herkomst, een duurzame ketenoplossing bieden. En niet alleen in Europa, maar ook wereldwijd – van Amerika tot het Midden-Oosten. In landen waar het minder eenvoudig is om de logistiek te regelen. Dat regelen wij, met onze mensen op locatie. We verzorgen dat de monsters naar het lab van keuze gaan. Soms hebben onze klanten een eigen lab. Of we transporteren het monster naar een Eurofins-lab. Daar hebben we een heel compleet portfolio aan analyses: met 200.000 analysemethoden wereldwijd.”

Meekijken vanuit Barendrecht

De interne inspecteur bekijkt welke inspecteur of monsternemer hij lokaal oproept. “We hebben partners in veel verschillende landen, verspreid over de hele wereld. Vaak kennen zij de taal en de cultuur. Dat communiceert prettig met de leverancier ter plaatse. Onze inspecteurs werken volgens nauwgezette procedures, die verschillen per segment of productgroep. Onze inspecteur of monsternemer maakt foto’s. Zo kunnen wij vanuit Barendrecht meekijken, en de klant ook.” 

Meer klanten helpen

Klanten kunnen steeds meer digitaal regelen bij Eurofins Survey. “Het aantal orders is het afgelopen jaar sterk gestegen en de omzet is verviervoudigd. Enerzijds omdat de vraag in de markt is gestegen, als gevolg van strengere wetgeving, anderzijds omdat we actiever zijn met Eurofins Survey. Het afgelopen jaar werkten we achter de schermen aan het automatiseren van onze processen. Binnenkort bekijken klanten in een portal digitaal hun rapportages en bevestigen zij daar online 24/7 hun order. De inspecteur weet wat hem of haar te doen staat en wij houden supervisie op het proces.  Zo kunnen we straks veel meer nieuwe klanten wereldwijd ondersteunen”, vertelt Maryam enthousiast.

"Ik zou graag ons inspectienetwerk nóg verder uitbreiden, naar meer dan 90 landen."

Consultancy en audits?

Automatisering dus. En Maryam heeft nóg meer plannen met Eurofins Survey. “Ik zou graag ons inspectienetwerk nóg verder uitbreiden, naar meer dan 90 landen. En ik wil klanten met meer services bedienen. Bijvoorbeeld met consultancy en met hygiëne-audits buiten Nederland. Dat vraagt wel veel voorbereiding, zoals het certificeren van inspecteurs. Maar daarmee zouden we het onze klanten wel nóg makkelijker maken. En daar gaat het mij om.”

“Ik neem mijn werk mee naar huis”

“Ik kan – samen met mijn man - uren documentaires of online trainingen kijken over duurzaamheid en de voedselketen. Daaruit doe ik nieuwe ideeën op en het lijkt me leuk om daar meer mee te doen. We praten er thuis ook veel over: mijn man werkt ook in de foodsector. Ja, ik neem mijn werk dus écht mee naar huis”, vertelt Maryam lachend. 

Luisteren

“Ik probeer elke dag iets nieuws te leren. Niet alleen door naar documentaires en online trainingen te kijken, maar ook door naar collega’s, inspecteurs en klanten te luisteren. Ik luister heel graag naar de mensen waar ik mee samenwerk. Samen zijn we succesvoller dan alleen”, besluit Maryam. Geïnspireerd sluit ik het interview af en vervolg ik mijn dag, hopend dat mijn dag ook een beetje meer op die van Maryam lijkt.