Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Het nieuwe algoritme van Nutri-Score en de consequenties

Eind maart besloot het wetenschappelijke comité van Nutri-Score tot een aantal wijzigingen in het algoritme van Nutri-Score. Sinds eind juli is het nieuwe algoritme gevalideerd en officieel vrijgegeven. En dat heeft gevolgen voor sommige voedselproducenten. Nutri-Score prijkt in Nederland al langere tijd als voedselkeuzelogo op verpakkingen van diverse voedingsproducten. Nu het ministerie van VWS Nutri-Score op vrijwillige basis wil invoeren per 1 januari 2024, heeft dat consequenties voor voedselproducenten die al met het oude algoritme werkten. Hoe zit dat precies? En wat verandert er?

Inmiddels kennen we het bijna allemaal wel: het Nutri-Score voedselkeuzelogo. De letters A tot en met E en de bijbehorende kleur geven de consument informatie over de voedingswaarde van het product. Daarmee kunnen consumenten producten beter met elkaar vergelijken, was de gedachte van de Franse bedenker bij Santé Publique France. Een speciaal algoritme bepaalt de Nutri-Score, op basis van een puntensysteem voor de voedingswaarde en ingrediënten. De aanwezigheid van suiker, verzadigd vet en zout in een product brengt negatieve punten met zich mee. Voor fruit, groenten, peulvruchten, noten, vezels en eiwitten scoort een product positieve punten. 

Overgangstermijn, of niet?

In Frankrijk, België, Zwitserland, Luxemburg en Duitsland is Nutri-Score al eerder ingevoerd. In deze landen werd Nutri-Score ingevoerd met het algoritme versie 1 of versie 2. “In deze landen geldt daarom een overgangstermijn om over te stappen op het nieuwe algoritme van Nutri-Score”, vertelt Henriëtte Grooten, manager Product Compliance bij Eurofins Food Safety Solutions. “Tot mei 2025 hebben voedselproducenten daar de tijd om het nieuwe algoritme toe te passen en de Nutri-Score labels op hun etiketten aan te passen als dat nodig is. Voor sommige typen producten kan het zo zijn dat het algoritme gunstiger uitpakt of juist ongunstig. In plaats van een A naar een B of van een C naar een B dus. In Nederland hebben we die overgangstermijn helaas niet.”

"Voedselproducenten in Nederland die Nutri-Score omarmen moeten direct per 1 januari 2024 de Nutri-Score volgens het nieuwe algoritme op hun verpakking plaatsen."

In Nederland: per 1 januari 2024

Grooten vervolgt: “Omdat het ministerie van VWS koos voor invoering van Nutri-Score in Nederland per 1 januari 2024, moeten voedselproducenten die Nutri-Score omarmen hier direct per 1 januari 2024 de Nutri-Score volgens het nieuwe algoritme op hun verpakking plaatsen. Dat geldt ook voor voedselproducenten die voorliepen en al langere tijd met het voedselkeuzelogo werken. Het gaat dan om producten die bestemd zijn voor de Nederlandse markt. Producten voor Frankrijk, België, Zwitserland, Luxemburg en Duitsland hoeven dus pas op 1 mei 2025 het Nutri-Score logo - berekend volgens algoritme versie 3 - op hun verpakking te vermelden. Nieuwe producten moeten wel gelijk het logo volgens het nieuwe algoritme krijgen.”

Het nieuwe algoritme

Volgens Santé Publique France zijn er in het algoritme enkele wijzigingen toegepast voor dranken en vaste voedingsmiddelen. Grooten: “Ik merk bij het invullen enkele wijzigingen. Zo is er een wijziging in het berekenen van de som: voorheen hoorden daar bepaalde plantaardige oliën bij, nu is dat beperkt tot fruit, groenten en peulvruchten. Daarnaast is er een wijziging in de categorie ‘rood vlees’. Dat is in het nieuwe algoritme een aparte productgroep geworden. Het algoritme topt de gunstige effecten van eiwitten af. Er is een maximum gesteld aan de positieve punten die het product daarmee kan scoren. Voor rood vlees kan de Nutri-Score daarmee minder gunstig uitvallen met het nieuwe algoritme.”

"Je kunt niet zeggen: ‘dit product scoort niet zo goed, daar laat ik het Nutri-Score logo even weg'."

Vrijwillig, maar niet vrijblijvend

De invoering van het Nutri-Score voedselkeuzelogo blijft vrijwillig. Volgens het ministerie van VWS krijgen voedselproducenten de keuze of zij met Nutri-Score willen werken. Maar helemaal vrijblijvend is werken met Nutri-Score niet. “Kies je eenmaal voor Nutri-Score, dan mag je niet aan cherry picking doen. Je kunt niet zeggen: ‘dit product scoort niet zo goed, daar laat ik het Nutri-Score logo even weg’. Kies je voor Nutri-Score, dan moet je het logo vermelden op ál je producten. Ik merk dat dat nog niet overal bekend is”, vertelt Grooten.

Meer weten?

Wilt u weten welke consequentie het nieuwe algoritme heeft voor uw product? Of zoekt u een check op de berekening van de Nutri-Score? Neem dan contact met ons op. Bel +31(0) 888 31 00 00 of mail sales-food-nl@eurofins.com