Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Informatieblad 'Bring Your Own'

Vanaf 1 juli 2023 en 1 januari 2024 gelden er nieuwe Europese regels voor het gebruik van plastic wegwerpbekers en plastic voedselverpakkingen. Dit geldt voor alle eenmalig te gebruiken bekers en voedselverpakkingen die geheel of deels van plastic zijn gemaakt inclusief producten van bioplastics. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat er minder plastic afval in het milieu terechtkomt. Eurofins Bureau de Wit schrijft het informatieblad met informatie over de gevolgen van deze nieuwe wetgeving voor ondernemers.

 

Heeft u een horecabedrijf, bedrijfsrestaurant, stand(s) op een festival of een verkooppunt (zoals een winkel) met een koffiehoek? Dan krijgt u te maken met nieuwe regels voor plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen:

  1. Vanaf 1 juli 2023: Klanten moeten gaan betalen voor plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen als zij eten of drinken afhalen of laten bezorgen. En u moet een alternatief aanbieden dat opnieuw gebruikt kan worden. Zo kan een klant bijvoorbeeld zelf een beker meenemen en die zal dan ook geaccepteerd moeten worden.
  2. Vanaf 1 januari 2024: Als uw klanten eten en drinken bij uw locatie, mag u geen wegwerpbekers en -voedselverpakkingen gebruiken die plastic bevatten.

U moet uw klanten laten weten dat zij zelf een beker of voedselverpakking mee kunnen nemen. Of dat u een alternatief aanbiedt dat teruggebracht kan worden.

 

Informatieblad

De impact van deze regelgeving is groot en roept in de praktijk vragen op. Wie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de voedselveiligheid als de consument met een eigen mok of bord eten ophaalt? En hoe regel je het inzamelen en schoonmaken van statiegeld producten? Welke alternatieven kun je gebruiken voor plastic wegwerpbekers en hoe informeer je personeel en klanten?  In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ontwikkelt Eurofins Bureau de Wit een informatieblad met uitleg over de nieuwe wetgeving en kaders waarbinnen ondernemers moeten werken om dit proces in veilige banen te leiden. Dit informatieblad kan gezien worden als een aanvulling op de bestaande, goedgekeurde branche-hygiënecodes.

 

Meer Informatie

Neem contact op met Bureau de Wit info@bureaudewit.nl

Vragen of Interesse?

Neem contact op!

Bureau de Wit

Bureau de Wit