Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Nieuw chemie laboratorium in Heerenveen werkt mee aan een beter klimaat

Deze week is het Nationale Klimaatweek. Ook ons splinternieuwe chemie laboratorium in Heerenveen draagt bij aan een beter klimaat door gebruik te maken van de laatste geavanceerde duurzame technieken. Martijn van der Kamp, facility manager bij Eurofins Heerenveen, vertelt erover.
 

“Het nieuwe laboratorium draait volledig op elektriciteit. We verbruiken geen gas. Dat geldt ook voor ons naastgelegen microbiologie lab. Alle apparatuur in het pand wordt aangestuurd door een energiezuinig gebouwbeheersysteem voorzien van slimme oplossingen. We kunnen bijvoorbeeld 24/7 heel gericht het stroomverbruik meten én monitoren. Sensoren detecteren of mensen aan het werk zijn op een bepaalde plek. Apparatuur die niet wordt gebruikt, wordt na een bepaalde tijd automatisch uitgeschakeld.”

Duurzaam omgaan met energie

Ook over klimaatbeheer en energieverbruik is vanaf de het eerste ontwerp goed nagedacht. Van der Kamp: “Het chemie-lab  bestaat uit vijf klimaatzones verdeeld over een grote labruimte. Iedere zone heeft een eigen klimaat. Dat is belangrijk voor de juiste condities tijdens de analyses en onderzoeken. De grote ruimte was een uitdrukkelijke wens, om flexibele opstellingen te kunnen maken. Zo kunnen we goed inspelen op de steeds veranderende marktvraag. De grote ruimte biedt nog een voordeel: koelen is minder noodzakelijk bij warme buitentemperaturen. De warmte verspreidt zich makkelijker door de grote ruimte. Dat scheelt energie in de zomermaanden. En ook in de wintermaanden besparen we energie. In plaats van het verwarmen van de hele ruimte, kunnen we warmte per zone inregelen. Sommige zones zijn al warmer door de apparatuur. We verwarmen alleen waar dat nodig is.”

Het verlagen van de CO2-footprint

Onze locatie in Heerenveen volgt het CO2-reducatieprogramma van Eurofins Global. Zo verlichten we de locatie bijvoorbeeld alleen met LED-lampen. “Ieder lab binnen Eurofins doet mee aan dit programma. Onze CO2-footprint wordt zo steeds kleiner. Wij houden hier ook rekening mee bij het scheiden van afval, bij het inkopen van goederen met een zo laag mogelijk aantal transportbewegingen en door het printen te ontmoedigen. Ook is er aandacht voor de duurzame inzet van onze medewerkers. Nu wordt ons afval getild. Straks automatiseren we dat, zodat onze medewerkers die tilbeweging niet meer hoeven te maken. Ook leuk om te vertellen: sommige ideeën komen van onze medewerkers. Dit idee is bijvoorbeeld al in de praktijk gebracht: het hout van de pallets die we gebruiken, geven we nu een tweede leven bij een werkplaats in de buurt. En doppen van onze labmaterialen komen goed van pas bij het KNGF-opleidingscentrum voor blindengeleidehonden. De honden mogen de materialen zoeken tijdens hun trainingsprogramma. Mooi dat we zo een bijdrage leveren aan onze omgeving!”