Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze borchures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Vijf weken in een coronaveilige ‘schaatstoernooibubbel’: “missie volbracht!”

Schaatsliefhebbers kan het niet zijn ontgaan: vanaf 9 januari 2021 kwam de internationale schaatstop naar Thialf in Heerenveen, midden in de coronatijd. In 5 weken tijd werden er 4 schaatstoernooien gehouden, waaronder de ISU Europese en Wereldkampioenschappen. Dat gebeurde op een COVID-veilige manier, met hulp van ondersteuning van Eurofins SAFER@WORK™: de schaatsers en het ondersteunend personeel zaten al die tijd in volledige afzondering. Zo konden de toernooien tóch doorgaan, met dank aan de snelle en betrouwbare PCR-testen. Tim Smit van House of Sports was verantwoordelijk voor de organisatie van de ‘schaatsbubbel’, samen met ISU, KNSB én Eurofins. Regelen dat toernooien of evenementen tóch doorgaan ondanks alle coronamaatregelen: hoe pakte hij dat aan?

“Het is thuis ineens heel stil”, vertelt Smit als hij net terug is van 5 weken totale afzondering samen met zo’n 200 tot 400 sporters en hun staf. “Het was mooi, maar ook druk.” Maar dat heeft Smit er graag voor over. Voordat hij in actie kwam, leek het er even op dat er dit jaar géén internationale schaatstoernooien zouden zijn, dankzij de coronamaatregelen. Dat zou funest zijn voor de internationale schaatssport. “In Nederland gooien we het roer om en verplaatsen we een toernooi. In het buitenland zijn die nationale toernooien er vaak niet. Schaatsers daar leven van de buitenlandse wedstrijden. Als ze nu ook nog een competitie missen op hoog niveau, hoe hou je dan in aanloop naar het volgende Olympische seizoen de sport overeind in die landen - als de sport niet zichtbaar is?”, vraagt Smit zich af. 

Alles naar Thialf
De 5 schaatstoernooien stonden gepland in verschillende landen. Smit overtuigde namens House of Sports en met de KNSB de internationale sportbonden om hun evenementen weer ter beschikking te stellen aan de ISU. En dat deden ze, met voorkeur voor het organiseren van ‘hun’ toernooi in Thialf. Smit: “De hal is groot en de Van der Valk-hotels in de buurt konden we ruim inrichten. De grootste uitdaging was het verschil in coronamaatregelen tussen de verschillende landen: in het ene land zijn er nauwelijks maatregelen, in het andere land zijn ze 10 keer strenger. We moesten alles gaan uitzoeken toen we groen licht kregen in de zomer van 2020: welke maatregelen kiezen we, welk entertainment is nodig voor 5 weken afzondering, hoe pakken we het testen aan…” Via schaatser Douwe de Vries – voorzitter van de atletencommissie van de ISU, komt Smit in contact met Eurofins. Samen met Eurofins tuigden House of Sports en KNSB eerst vier nationale toernooien op. En dan worden in het najaar van 2020 de internationale evenementen toegezegd.

COVID-vrij protocol
De ervaringen bij de nationale toernooien en de ervaringen van Eurofins met het organiseren van COVID-vrije bubbels voor andere sporten en evenementen, komen goed van pas. Smit: “Eurofins adviseerde en hielp mee met het ontwikkelen van het testbeleid en de ISU-protocollen. Het was advies waar we echt op hebben kunnen bouwen. Johan Jongsma – manager SAFER@WORK™ bij Eurofins - en zijn team hebben heel goed geluisterd naar onze wensen en uitdagingen.” Het protocol laat niets aan het toeval over. Zo worden de internationale schaatsers - met een negatieve testuitslag van maximaal 72 uur oud - van Schiphol gehaald. Via het VIP-centrum mochten zij de landgrens passeren, waarmee ze binnen 15 minuten en met zo min mogelijk contactmomenten Nederland binnenkwamen. Tim Smit, House of Sports

Extra bescherming voor schaats-atleten
En dat is niet het enige. Smit: “We hebben er alles aan gedaan om de route te optimaliseren en de contactmomenten te beperken bij aankomst. Op de baan kunnen schaatsers geen mondkapjes dragen en ook niet altijd 1,5 meter afstand houden. Daarom wilden we ze extra beschermen.” Aangekomen bij het Van der Valk hotel – dat exclusief voor het schaatstoernooi was gereserveerd – gingen schaatsers via een aparte entree direct door naar de PCR-testroom. Eurofins verzorgde daar de PCR-testen. Smit: “Onder begeleiding werden de schaatsers naar hun hotelkamer gebracht, waar ze maximaal 24 uur – tot hun positieve testuitslag binnen was – in quarantaine verbleven. Iedereen droeg handschoenen bij het buffet in het restaurant, bleef op 1,5 meter afstand en droeg een mondkapje.” De atleten die eenmaal in de bubbel zitten, mogen er niet even uit. Behalve voor een ommetje buiten fietsen of hardlopen. Dat kan zwaar zijn, beaamt Smit: “Daarom zorgden we voor herinneringen aan thuis en voor cadeautjes waarmee ze zich welkom voelden in Nederland.” Ook het geteste hotelpersoneel werd gevraagd na werktijd sociaal contact te vermijden. De Officials verbleven in een ander Van der Valk-hotel, volgens de nationale lockdownmaatregelen en kwamen zo min mogelijk in contact met de schaatsers. 

Ruim 2.200 testen verder
In die 5 weken nam Eurofins ruim 2.200 testen af. Smit: “Het team van Eurofins was heel flexibel en goed bereikbaar, van het testteam tot de begeleiders. De schaatsers kwamen op allerlei tijdstippen en data aan in het hotel en zij moesten op die momenten direct getest worden. We zijn ook de analisten die de swabs op het laboratorium prioriteit konden geven waar nodig, heel dankbaar. Dat is goud waard geweest voor het slagen van de hele bubbel.” Gelukkig volgden er geen nieuwe besmettingen en is alles goed gegaan.

Het Thialfregime als voorbeeld
In 38 dagen waren er op z’n hoogtepunt 400 sporters in de bubbel. Smit: “Van sporters kregen we terug dat ze normaal ook 5 weken bezig zijn met de toernooien, maar dat ze dan ook nog moeten reizen. Nu hadden ze geen jetlag. Het enige verschil is dat ze niet mogen winkelen of ergens een kopje koffie in de stad mogen drinken. Op verschillende momenten verwees politiek Den Haag naar de ‘schaatsbubbel’ als voorbeeld voor andere evenementen. Wie weet wat er straks weer mogelijk is! We zijn Eurofins heel dankbaar voor de samenwerking. Het zal niet de laatste keer zijn dat we elkaar in de sport tegenkomen.” 


Ook een COVID-vrij evenement of toernooi organiseren?
Kijk op www.safer-at-work.nl voor meer informatie of neem contact met ons op via covid19testing_NL@eurofins.com of via +31 (0) 88 831 03 30.


Bekijk hieronder in vogelvlucht de highlights van het schaatstoernooi

Heeft u een vraag over deze service?

Whitepapers

Lees je in op specifieke onderwerpen met onze whitepapers

1 / 9