Eurofins
Zoeken

Om één van onze white papers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Gebruik gecoat uienzaad aan banden gelegd

De uienvlieg is een van de insecten die schade toebrengt aan de ui-bol of ui-plant, tijdens het telen. Daarom gebruiken telers vaak uienzaad dat een coating bevat met insecticide en daardoor de eerste 5 tot 6 weken bescherming biedt. De Europese Commissie heeft in het najaar van 2019 besloten het gebruik van de schadelijke werkzame stof fipronil in gecoat uienzaad in te perken. De Maximale Residu Limiet (MRL) voor deze stof bedraagt daarom sinds 18 mei 2020 0,005 mg/kg. Rode ui, zoete ui, zaaiui, of gele ui: voor alle uien die zijn geoogst na 18 mei geldt dat ze moeten voldoen aan de nieuwe norm.

Voor uien die zijn geoogst vóór 18 mei geldt de oude norm 0,02 mg/kg nog. Maar voor retailers is de oogstdatum moeilijk te achterhalen. Daarom monitoren zij uien op dit moment alleen op de nieuwe MRL. Uit onze cijfers blijkt dat veel van onze klanten al voldoen aan de nieuwe norm. Slechts 2% van de uien die wij testten in 2019, voldeed niet aan de nieuwe MRL. In 2018 was dat nog 4%. Een overschrijding van de MRL kan de afzet van uw partij uien blokkeren. Vanuit de akkerbouwsector is de steriele mannelijke uienvlieg als oplossing aangedragen, ter vervanging van gecoat uienzaad. Als telers samenwerken in gebieden om de uienvlieg op deze manier uit te bannen, paren wilde uienvliegwijfjes met steriele mannelijke uienvliegen. Daardoor komen de eieren van de uienvlieg niet uit. Zo brengen telers het aantal uienvliegen sterk terug. 

Heeft u interesse om uw partij uien te laten analyseren op de werkzame stof fipronil? Daarbij helpen wij u graag. Neem contact op met Eurofins Food, Feed, Water Benelux via Sales-Food-NL@eurofins.com of ASM-Pesticiden-LZV@eurofins.com, of via + 31 114 383820.

 

Heeft u een vraag? Bel of mail ons gerust.

Bel ons

+31(0)114383824

Contactgegevens België

Whitepapers

Lees je in op specifieke onderwerpen met onze whitepapers

1 / 7