Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze borchures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Dieetvoeding: wat moet het wel en vooral niet bevatten?

In januari zijn veel mensen die willen afvallen gestart met een dieet. Dieetvoeding kan daarbij een hulpmiddel zijn. De keuze is reuze: van repen tot drankjes en poeders. Zo’n reep of drankje moet voldoende voedingswaarde hebben én de voedselveiligheid moet zijn geborgd. Welke analyses en onderzoeken zijn aan te bevelen voor dieetvoeding?

De ultieme maaltijdvervanger

“De samenstelling van dieetvoeding moet natuurlijk écht heel goed zijn, omdat het maaltijden moet kunnen vervangen. Als een product voldoende voedingswaarde bevat, ontstaat er bij de consument geen tekort aan vitamines of vezels”, vertelt Linda Tilman, senior accountmanager voor onder andere dieetvoeding bij Eurofins Food, Feed, Water Benelux. “Daarom adviseren wij de vitamines en mineralen én voedingsvezels te laten analyseren. Zo komt u erachter of het product daadwerkelijk gebruikt kan worden als vervanger voor voeding uit de schijf van 5. Daarnaast is de calorische waarde natuurlijk belangrijk. De consument wil immers graag minderen met de calorie-inname.”

Voedselveiligheid

Ook op het gebied van voedselveiligheid zijn er aandachtspunten bij dieetvoeding. Linda Tilman: “Om te controleren of verontreinigde producten onbedoeld in het product terecht zijn gekomen, adviseren wij om grondstoffen voor dieetvoeding te laten analyseren op contaminanten als pesticiden, dioxines en zware metalen. Zo sluit u verontreinigingen uit.” Niet alleen verontreinigingen moeten worden uitgesloten, ook de samenstelling zelf moet goed worden getest. “Een houdbaarheidsstudie is dan een uitkomst. Tijdens zo’n studie onderzoeken we de stabiliteit van een product. Met behulp van een incubator testen we of dieetvoeding bij verhoogde temperatuur en luchtdruk nog steeds dezelfde vitamines bevat. Daarnaast onderzoeken we of de chemische samenstelling niet verandert én of micro-organismen uitgroeien, zoals bacteriën of schimmels.

Voedingswaardebepaling of vezelanalyse

Tip: laat de volledige voedingswaarde van je dieetproduct uitrekenen of pas analyses toe. Zo kan ons Expertise Center voedingsvezelanalyses zo nauwkeurig uitvoeren, dat ze hele specifieke soorten kunnen opsporen in uw product. Ook van stoffen die vezels bevatten, zoals inuline en galacto-oligosacchardies, kunnen zij de vezels opsporen. Het gaat om vezels die niet elk lab kan analyseren. Terwijl het wel belangrijk is om ze mee te laten tellen in het aantal vezels op het etiket. Iedere vezel telt. Interesse in onze analyses en voedingswaardebepaling? Neem contact op met Linda Tilman via +31 (0)6 53 57 31 87 of lindatilman@eurofins.com.

 

Heeft u een algemene vraag? Bel of mail ons gerust.

Whitepapers

Lees je in op specifieke onderwerpen met onze whitepapers

1 / 4