Wanneer een leverancier opzettelijk probeert om te misleiden als het gaat om de samenstelling van voeding voor economisch gewin, is er sprake van fraude. Er zijn bepaalde productgroepen waarbij deze vorm van misleiding vaker voorkomt. Als retailer of fabrikant wilt u er bij de inkoop van ingrediënten of producten niet mee te maken krijgen. Maar voedselfraude voorkomen is niet eenvoudig. Toch kunt u een aantal maatregelen nemen die uw producten minder fraudegevoelig maken. Eurofins voedselfraude-expert Hans van der Moolen vertelt welke maatregelen u kunt nemen, zelfs als het in te kopen ingrediënt of product zich aan de andere kant van de wereld bevindt.
Over fraude en risicoproducten
Vervanging van een ingrediënt door een goedkoper ingrediënt, verdunning van een vloeistof, het verbergen of namaken van een ingrediënt of product of onjuiste informatie op het etiket: allemaal manieren om inkopers én consumenten te misleiden. Fraudeurs verkopen opzettelijk een ander of aangepast product, met vaak goedkopere ingrediënten om er financieel van te profiteren. Dit soort vormen van fraude komt veel voor in risicoproductgroepen als zuivel, vlees, honing, olijfolie, plantaardige oliën, (alcoholische) dranken, koffie, noten, fruit- en groentesappen, vis, rijst en kruiden en specerijen. Van der Moolen: “Een bekend voorbeeld is goedkopere tonijnsoorten verkopen als duurdere soorten. Ook al levert dit soort praktijken weliswaar weinig risico op voor de volksgezondheid, het mag niet en de voedingssector wil het niet. De inkoper en de consument betalen voor iets anders. Iets dat gemaakt is van goedkopere ingrediënten dan terecht is voor de prijs die zij betalen.”
Grip op de inkoop
Fraudeurs hopen juist dat hun praktijken onopgemerkt blijven. Hun werkwijze maakt het soms lastig om fraude te ontdekken. Van der Moolen adviseert fabrikanten en retailers om er toch werk van te maken. In de hele keten zijn er maatregelen die u kunt nemen om te voorkomen dat u met fraudeurs te maken krijgt. Dat kan vanaf de start: vóór de inkoop. Van der Moolen: “Eurofins heeft een internationaal netwerk. Waar u ook ingrediënten of producten inkoopt, Eurofins kan in het land van herkomst voor u de kwaliteit borgen. Of het nu in China, Brazilië of India is, we ontzorgen u en coördineren uw zaken vanuit Nederland. Zelf kom ik bijvoorbeeld net uit Vietnam, waar ik leveranciers en het lokale Eurofins-lab bezocht. Uit Vietnam komen heel veel goederen en agrarische producten. Waar komt dat voedsel precies vandaan? Dat zoeken we ter plaatse uit. In Vietnam zijn peper, koffie, cashewnoten en rijst een eerste prioriteit. Vanaf de boer tot aan de retailer kunnen we in de keten testen uitvoeren op origine en inspecties uitvoeren voor of tijdens het transport. Waar nodig gebruiken we ook de blockchain-technologie, een systeem dat de echtheid van informatie van voedsel garandeert. Zo weet de klant zeker dat hetgeen hij bestelt, straks ook daadwerkelijk in de haven van Rotterdam arriveert. Zo voorkomen we dat een voedselproducent straks met een partij zit die niet goed blijkt te zijn.”
Voedselfraude voorkomen: meer tips
Maar er is meer, dat u ook zelf kunt doen. Van der Moolen: “Door een risico-inventarisatie uit te voeren, krijgt u inzicht. Deze risico’s kunt u mogelijk beheersen. Verder staan veelvoorkomende voedselfraudezaken vaak in openbare databases. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Ook lab-analyses en etiketten geven veel informatie over een product of ingrediënt.” Lees meer over deze maatregelen: download het whitepaper over het voorkomen van fraude in vis en specerijen >>
Natuurlijk kunnen we nooit alle voedselfraudevormen voor blijven. “Tegelijkertijd werkt wat wij samen doen ook preventief. Zodra een fabrikant of retailer kenbaar maakt voedselfraude actief te bestrijden, bijvoorbeeld in samenwerking met Eurofins, zullen leveranciers die iets te verbergen hebben een ander uitzoeken of opzettelijke misleiding achterwege laten. Dat hopen we sowieso natuurlijk”, vertelt van der Moolen.
Hoe kunnen wij u helpen?
Wilt u het risico op voedselfraude bij de inkoop van uw ingrediënten of producten voorkomen? Door onze wereldwijde samenwerking met klanten, laboratoria en brancheorganisaties in uiteenlopende landen, zijn wij goed op de hoogte van de laatste fraudezaken. We adviseren u graag hoe u fraude sneller kunt herkennen en uitsluiten. Ook kunnen we u volledig ontzorgen: van ketencontrole tot analyses en een risico-inventarisatie en beheersplan. Via onze fraudetool brengen we op een overzichtelijke manier per productiegroep en product de risico’s in kaart - op maat - en maken we een plan voor de beheersing van de risico’s en detectie van voedselfraude. Meer weten? Neem contact op met Eurofins Food Safety Solutions via telefoonnummer 088 8310330 of stuur een e-mail naar foodsafetysolutions@ftbnl.eurofins.com.
Heeft u een algemene vraag? Bel of mail ons gerust.
Bel ons
NL: +31(0) 888 31 00 00Mail ons
sales-food-nl@ftbnl.eurofins.com