Eurofins
Zoeken

Om één van onze white papers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Voedselveiligheid bewaken van cacao en chocolade

Header Image

Eind september is er jaarlijks extra aandacht voor witte chocolade, tijdens ‘White chocolate day’. In 1930 lag witte chocolade voor het eerst in de winkelschappen. Het gebruik van enkel cacaoboter bij het maken van deze ‘chocolade’ was toen nog uniek. Inmiddels is witte chocolade een populair product. Welke analyses zijn onmisbaar voor cacao en (witte) chocolade bij de inkoop en tijdens de productie?

De eisen voor cacao en chocolade zijn onder meer vastgelegd in het warenbesluit suikers en het Warenwetbesluit Cacao en chocolade. En dat is niet voor niks. Cacao is een natuurproduct. Cacaobonen groeien aan cacaobomen op plantages rond de evenaar. Daar komen ze in contact met allerlei invloeden. In cacao kunnen zo microbiologische organismen groeien, waaronder pathogene micro-organismen, oftewel ziekteverwekkers. Een bekende ziekteverwekker die in cacao kan voorkomen is salmonella. Het is daarom belangrijk om cacao te laten analyseren op salmonella en andere aanverwante micro-organismen. Zo kunnen we bijvoorbeeld het Aeroob kiemgetal vaststellen of andere bacteriën die behoren tot de enterobacteriaceae-familie. Ook ochratoxine is een giftige stof die in cacao kan voorkomen. Deze stof ontstaat door schimmels die het gif uitscheiden. Onze laboratoria voeren deze analyses graag voor u uit op het ingekochte of in te kopen cacao. Dat kunnen we ook doen in de plaats van herkomst.

Cacaomassa & chocolade

Tijdens de verwerking van cacao tot chocolade kunnen microbiologische organismen overleven. In het kader van voedselveiligheid, moet de cacaomassa uit de kern van de cacaoboon daarom eveneens worden onderzocht. Ook gefabriceerde chocolade zelf is bederfelijk. Een microbiologische test sluit gevaarlijke bacteriën of een teveel aan bacteriën uit. Hoe snel een chocoladereep bederft, hangt ook af van eventuele combinaties met noten, koek of andere ingrediënten.

Heeft u vragen of interesse in onze analyses of advies rond de inkoop of productie van cacao of chocolade(massa)? Neemt dan contact met ons op via lindatilman@eurofins.com of +31(0) 888 31 00 00.