Eurofins
Zoeken

Om één van onze white papers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Mycotoxine-analyses & organoleptisch onderzoek

Om de kwaliteit van uw product te controleren, kunt u gebruikmaken van veel soorten analyses en onderzoeken. Bijvoorbeeld een test om mycotoxines in uw product uit te sluiten. Of organoleptisch onderzoek, dat controleert of er bestanddelen in uw product zitten die niet tot het product behoren. Wij leggen u graag uit bij welk type producten het verstandig is om een mycotoxine-analyse of organoleptisch onderzoek uit te voeren.

 

Over mycotoxines
Mycotoxines zijn giftige stoffen die worden afscheiden door schimmels. Als schimmels uw product aantasten, kunnen er mycotoxines in uw product aanwezig zijn. De mycotoxines kunnen ontstaan voor of tijdens de oogst, bij warme en vochtige opslag of als het product slecht is verpakt. Lotte Barth, teamleider bij Eurofins: “We adviseren daarom om producten koel en droog op te slaan, om schimmelgroei te voorkomen. Niet alle schimmels produceren mycotoxines. Maar als schimmels wel mycotoxines uitscheiden, zijn ze in lage concentraties al zeer schadelijk en kankerverwekkend. Daarom is het belangrijk om risicoproducten te testen op de wettelijke grenzen. Het gaat dan om verschillende soorten granen, maïs, kruiden, noten, rozijnen, melkproducten en allerlei andere voedingsmiddelen.

Risicoproducten
Barth: “Er zijn veel soorten mycotoxines te onderscheiden. Aflatoxine is het meest schadelijk. Aflatoxine kan voorkomen in melkproducten afkomstig van dieren, graanproducten en maïs, bier en wijn, (pistache)noten, bewerkte voedingsmiddelen en kruiden, door het drogingsproces. Ochratoxine is een ander soort. Met name in granen, mais, koffie, drop, kruiden, rozijnen en bewerkte voedingsmiddelen vinden we die stof terug. Ook Deoxynivalenol, Zearalenone en Fumonisine zijn soorten mycotoxines. Die vinden we vooral terug in maïs, granen en graanproducten. De wettelijke richtlijnen die bepalen of en in welke hoeveelheid welke typen mycotoxines voor mogen komen in producten, kunnen verschillen per continent en zelfs per land. Is uw product een risicoproduct, dan adviseren wij uw product op mycotoxines te laten analyseren.” 

Organoleptisch onderzoek
Bij organoleptisch onderzoek, start een zoektocht naar alles dat niet tot het product behoort. Het kan gaan om dierlijke bestanddelen, zoals visgraat, veertjes, botjes, schubben of wormen. Of takjes, gevaarlijke onkruidzaden, beschadigde, aangetaste, ontkiemde granen of oliehoudende zaden en bestanddelen van verpakkingsmaterialen. Normaal gesproken komt u er niet achter dat het onverhoopt in uw product terecht is gekomen. Daarnaast worden er ook etiketcontroles uitgevoerd.

Barth: “Onze onderzoekers gebruiken al hun kennis om u producten zo zorgvuldig mogelijk te analyseren.” De meeste onderzoeken worden aan de hand van het blote oog of met een microscoop onderzocht. Zo onderzoeken zij bijvoorbeeld quinoa, maïs, granen, zonnebloempitten, raapzaad, cacaopoeder of diervoeding. Met organoleptisch onderzoek weet u zeker dat er geen onbekende bestanddelen in uw product zitten. Bij een klacht kunt u aantonen dat u het netjes heeft laten testen.”

Meten is weten
Soms wil een producent juist aantonen dat zijn product onverhoopt een bestanddeel bevat. Barth: “Dan is een positieve uitslag juist goed. Zoals bij insecten in vogelvoer bijvoorbeeld. Tijdens etiketcontroles checken onderzoekers of erin zit wat erop staat. Onze onderzoekers kunnen controleren of een maaltijdsalade bijvoorbeeld inderdaad 10% tomaten bevat. Of notenzakjes de noten bevatten die op de verpakking staan, in de juiste hoeveelheden. En of in te zaaien zaden snel ontkiemen. Organoleptisch onderzoek biedt veel mogelijkheden en waardevolle kennis voor fabrikanten en retailers.”

Interesse in een mycotoxine-analyse of organoleptisch onderzoek? Neemt contact op met Eurofins via labco@eurofins.com.