Eurofins
Zoeken

Om één van onze white papers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Eurofins analyse 3-MCPD geaccrediteerd door RvA

Op 10 juli 2019 gaf de Raad voor Accreditatie (RvA) een accreditatie af voor de analyse 3-MCPD van Eurofins in Graauw. De 3-MCPD-analyse is relatief nieuw en heeft nu het stempel ‘goedgekeurd’. Met de accreditatie heeft Eurofins aangetoond de analyse-methode voor 3-MCPD goed te beheersen en juist uit te voeren. Met de op handen zijnde EU-verordening die de analyse mogelijk verplicht stelt, is dat goed nieuws. Want 3-MCPD kan in veel producten voorkomen.

Ruben Thomaes, Business Unit Manager Dioxins: “De analyse voor 3-MCPD is relatief nieuw in de markt. Er is strengere wet- en regelgeving op komst in Europa om deze stof uit te bannen in voedselproducten. Deze contaminant is namelijk potentieel kankerverwekkend voor wie een te hoge concentratie aan 3-MCPD binnenkrijgt. De EU-verordening is er inmiddels al voor sojasaus en gehydrolyseerde plantaardige eiwitten en zal binnen afzienbare tijd worden uitgebreid voor andere producten.

3-MCPD ontstaat wanneer plantaardige oliën en vetten te lang en onder te hoge temperaturen worden verhit. Thomaes: “Fabrikanten passen deze oliën en vetten vaak toe in andere producten. Als er in de grondstof 3-MCPD voorkomt, bevat het product ook 3-MCPD. Risicoproducten zijn bijvoorbeeld mayonaise, pesto of kindervoeding, waarin bewerkte oliën en vetten voorkomen. Ik adviseer fabrikanten daarom hun grondstoffen te laten controleren op 3-MCPD en ook raad ik retailers aan om deze analyse op te nemen in hun monitoringsprogramma. Zo weet u zeker dat in het productieproces geen 3-MCPD en aanverwante verbindingen zijn gevormd. Een voorbeeld van een zichtbare productiefout is  bijvoorbeeld te zien aan chips. Als er bruine of zwarte randjes aan zitten, is de kans op de aanwezigheid van kankerverwekkende stof ‘PAK’ reëel. Er zijn echter veel meer producten waaraan u niets kunt zien. Met een analyse kunt u de aanwezigheid van 3-MCPD uitsluiten.”

Heeft u interesse in de analyse op 3-MCPD? Neem contact op met Eurofins Lab Zeeuws Vlaanderen middels onderstaand formulier.

Heeft u een vraag? Bel of mail ons gerust.

Bel ons

+31(0)114383816