Eurofins
Zoeken

Om één van onze white papers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Verscherpte controle op etiketinformatie van vlees en maaltijden

Verscherpte controle op etiketinformatie van vlees en maaltijden

Op 12 juli 2019 publiceerde de NVWA een nieuwe toelichting op een aantal teksten uit EU-verordening 2073/2005 via informatieblad 85. Daarin licht de NVWA bestaande wetgeving nader toe. Deze toelichting gaat over de regels voor etiketinformatie over verhitting van vlees en maaltijden. Aan de informatie op het etiket moet de consument duidelijk kunnen zien of vlees of een maaltijd nog verhit moet worden, of dat iemand het zonder verhitting kan eten. De NVWA gaat strenger controleren op deze regels en boetes uitdelen als etiketten niet voldoen aan de eisen. In dit artikel vertellen we meer over informatieblad 85.

“Niet bij elk product is op het oog duidelijk of het direct eetbaar is of niet”, vertelt Esther van Andel, Business Unit Manager van Eurofins Onsite Food, Feed, Water Testing Netherlands; de tak van Eurofins die regionaal of exclusief op locatie werkt voor slachterijen en vleesverwerkers. Van Andel: “Een voorbeeld: vegetarische producten zien er soms uit alsof ze al gegaard zijn. Onduidelijk is dan of het product nog verhit moet worden. Terwijl onwetende consumenten gezondheidsrisico’s zouden kunnen lopen als ze het product onverhit eten. Zwangeren, ouderen, kinderen en zwakkeren zouden ziek kunnen worden. Algemeen bekend is wél dat we kip goed moeten verhitten en dat we voorzichtig moeten zijn met ongaar vlees tijdens het barbecueën. Maar van niet elk product is nog bekend of u het zonder goede verhitting kunt eten. Daar wil de NVWA nu strenger op gaan controleren bij de producent.”

Belangrijk om extra aandacht te besteden aan het etiket dus. Van Andel: “Is een product ‘ready to eat’? Of moet de consument het product verhitten? En zo ja: hoe? Die informatie moet duidelijk op het etiket staan. En er zijn eisen gesteld aan de manier waarop u die informatie presenteert op het etiket. Op dit moment helpen wij veel slachterijen en vleesverwerkers bij het interpreteren van informatieblad 85 en bijbehorende wetgeving voor hun situatie.” Wilt u ook advies inwinnen voor uw organisatie over informatieblad 85? Neem dan contact op met Esther van Andel via esthervanandel@eurofins.com of Petra Dahlberg via petradahlberg@eurofins.com. Ook staan wij u uiteraard graag telefonisch te woord. De contactgegevens vindt u op deze pagina.