Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Migratietesten

Voedselveilige verpakkingen en voedselcontactmaterialen

Zeker van uw zaak met migratietesten of DOC-reviews

Materialen die in contact komen met levensmiddelen moeten voldoen aan uitgebreide en complexe wetgeving. Het gaat dan om alle materialen die in contact komen met voedsel – van grondstof tot eindproduct - in de gehele supply chain. Denk aan artikelen voor eenmalig gebruik, zoals verpakkingsmaterialen of handschoenen, of aan materialen die u herhaaldelijk gebruikt, zoals de lopende band, apparatuur, silo’s, keukengerei, potten of kopjes. Al deze materialen mogen de voedselveiligheid niet in het geding brengen. Uit sommige materialen kunnen immers schadelijke stoffen migreren van het voedselcontactmateriaal naar het voedingsproduct. En dat wilt u voorkomen. Bovendien mogen de materialen geen invloed hebben op smaak, geur en kleur. Maar hoe weet u zeker dat u aan alle eisen voldoet?

U krijgt te maken met EU-wetgeving Verordening (EG) nr. 1935/2004 en Verordening (EG) nr. 2023/2006 met eisen voor ‘good manufacturing practice’ als u een product op de markt brengt in een van de Europese lidstaten. En ook per land gelden verschillende (aanvullende) eisen aan voedselcontactmaterialen, binnen en buiten de EU. Zo geldt in Amerika, China en Japan bijvoorbeeld ook specifieke regelgeving voor voedselcontactmaterialen. Regelmatig volgen updates van de geldende eisen of verpakkingssectorrichtlijnen. Het is daarmee lastig up-to-date te blijven. Is of blijft een verpakking of contactmateriaal wel geschikt voor uw grondstof of product? 

Eurofins helpt u met een totaaloplossing: van advies, interpretatie van de verpakkingsleverancier-informatie tot monitoringsplannen en migratie-analyses. Zo weet u zeker dat u aan alle eisen voldoet. Met een netwerk van meer dan 800 laboratoria biedt Eurofins testoplossingen op het gebied van verpakkingen en alle soorten voedselcontactmaterialen, voor global compliance.

Advies & compliance

Alle producenten van voedselcontactmaterialen die in contact komen met voedsel zijn verplicht om een Declaration of Compliance – een DOC – op te stellen: zowel fabrikanten van grondstoffen, halffabrikaten en eindproducten als importeurs. In zo’n DOC lichten zij toe dat aan de wetgeving is voldaan. Het bevat een samenvatting van de migratie-analyseresultaten of modelberekeningen. Bovendien staat erin voor welke toepassing de verpakking of het voedselcontactmateriaal geschikt is: een product met hot filling of long term storage of juist voor korter contact met een voedingsproduct.

Onze experts kunnen een review uitvoeren van zo’n DOC om te bekijken of verpakkingen of voedselcontactmaterialen geschikt zijn bevonden voor contact met uw eindproduct. Ook adviseren wij u breder, over de risico’s voor uw specifieke producten en voedselcontactmaterialen en welke beheersmaatregelen u kunt nemen om risico’s uit te sluiten. 

Monitoring

Als u regelmatig een steekproef wilt doen, kunnen wij u helpen aan een maatwerk-monitoringsplan. Want elk type verpakking is weer anders. En per materiaal verschillen de geschikte typen analyses. Op basis van de risico-analyse en uw wensen stellen we passende migratie-analyses voor. U kunt ervoor kiezen om steeksproefgewijs gericht analyses te laten uitvoeren als extra controle, om te bekijken of de (migratie)specificaties van de leverancier kloppen. 

Migratietesten

Eurofins Packaging voert de migratie-analyses uit onder accreditatie. Er is een migratie-analyse voor elk voedselcontactmateriaal en voor alle lagen van de verpakking inclusief verpakkingsonderdelen. Bijvoorbeeld voor plastic, kleurstof, additieven, weekmakers uit gerecycled plastic, keramiek, bio-plastic, papier of karton. Wij helpen u met alle benodigde testen en consultancy voor global compliance. Totale of specifieke migratietesten, NIAS-screenings en risicobeoordelingen, organoleptische testen, testen op biologische afbreekbaarheid en composteerbaarheid of op REACH 233 zeer zorgwekkende stoffen, Bisphenol A-, Fluornated substances -(PFAS), melamine, Phthalates and plasticizers of MOSH en MOAH-analyses zijn voorbeelden van diensten en migratie-analyses die we regelmatig uitvoeren.

Tijdens elke migratie-analyse bepalen we de worst case-waarden. Vallen de analyseresultaten binnen de migratielimiet? Dan garanderen we dat uw voedselcontactmateriaal voldoet aan de wet- en regelgeving. 

Meer weten?

Heeft u een vraag over de wet- en regelgeving voor voedselcontactmaterialen of verpakking voor uw specifieke situatie? Of wilt u meer weten over migratie-analyses? Dan helpen wij u graag. Neem contact met ons op via +31(0)888 31 03 30 of sales-food-NL@eurofins.com.  Op de hoogte blijven van wereldwijde wet –en regelgeving rond voedselcontactmaterialen in de markt? Volg de webinars, (gratis) nieuwsbrieven of trainingen & seminars op maat.

Heeft u een algemene vraag? Bel of mail ons gerust.