Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Monstername in het land van origine

“Prettig dat we zo risico’s kunnen afdekken.”

Peper-specerijen van allerlei origines naar Nederland halen of direct verkopen aan de klant: dat is wat Spice Route Sourcing doet. Een groot deel van de peperkorrels komt uit Vietnam. Het bedrijf laat álle partijen testen vóórdat de peper de handel ingaat. Eurofins verzorgt deze analyses. En niet alleen dat. Jolanda Broos, Quality manager bij Spice Route Sourcing: “De Europese regelgeving rond pesticides is in de afgelopen jaren steeds strenger geworden. We wilden voorkomen dat een partij in Nederland overschrijdingen zou blijken te hebben. Zo’n partij kunnen we niet verkopen. Daarom gingen we op zoek naar een oplossing waarmee we dit risico konden ondervangen. En die oplossing hebben we gevonden.” Broos vertelt hoe ze dat hebben aangepakt. 

“Sommige peperkorrels laten we opwerken, schonen en steriliseren in Nederland, andere zijn in het land van origine al geschoond en gesteriliseerd”, vertelt Broos enthousiast over de producten van Spice Route Sourcing. Maar die producten moeten wel aan de verwachtingen en aan de normen voldoen als ze in Nederland arriveren. Broos: “Ik heb deze uitdaging voorgelegd aan Mirella van Meele-Rens, onze accountmanager bij Eurofins, die ons periodiek bezoekt. En toen bleek er een goede oplossing. Zij heeft meegedacht in hoe we de risico’s tijdens ons inkoopproces kunnen minimaliseren, ook al doen we zaken met leveranciers aan de andere kant van de wereld. Dat vind ik altijd prettig. Eurofins zit ook op locatie in Vietnam, waar wij onze producten vandaan halen. En dat biedt voordelen.”

Lokaal ter plaatse
Zo kan de bemonstering plaatsvinden in Vietnam, door Eurofins Vietnam. Broos: “Dat is voor ons heel handig. In eerste instantie hebben we geprobeerd via leveranciers de monsters te ontvangen voor een test. We zagen daarbij verschillen in de uitkomsten van de analyses. Dat hebben we nu ondervangen. We laten de monstername nu uniform uitvoeren door een onafhankelijke partij. Eurofins coördineert de monstername, het markeren van de stek, het transport en de analyse vanuit Rotterdam. Wij ontvangen een sampling report, met fotorapportage en kunnen elke stap volgen. De monsters laten we veelal analyseren in Nederland en ook weleens in Duitsland. Veel van onze klanten geven de voorkeur aan een Europees analysecertificaat. Ze hechten er waarde aan als dat certificaat afkomstig is van Eurofins, want het laboratorium staat goed aangeschreven. Bij een goede uitkomst geven we toestemming om de partij te verschepen. Eurofins is dan aanwezig bij het laden van de partij. Een mooie oplossing!” 

“Alles loopt naar wens”
Toch is dit voor Broos niet dé oplossing in ieder werelddeel: “In Brazilië doen we ook veel inkopen. Daar passen we niet dezelfde werkwijze toe. De kosten zijn daar namelijk hoger. Onze leveranciers zitten daar niet in de buurt van de Eurofins-locatie ter plaatse.” Desondanks is de QA-manager heel tevreden. Broos: “Alles loopt naar wens. De communicatie loopt goed; er zijn korte lijnen. Onze accountmanager is goed bereikbaar en komt altijd terug op punten die we aankaarten of vragen die we hebben. Ze denkt goed mee en lost zaken goed op.” 
 


Jolanda Broos, Spice Route Sourcing                        Warehouse, Spice Route Sourcing


Live online meekijken
Ook al maken de monsters een hele reis vanaf de andere kant van de wereld, Broos kan live meekijken hoe de zaken ervoor staan: “We zijn net gestart met werken vanuit het digitale dashboard Eurofins EOL. Het is fijn dat we de status altijd digitaal kunnen inzien. Zelfs vóórdat een analyse is gerapporteerd, kunnen wij zien dat al een deel van de analyse is uitgevoerd. We kunnen die resultaten dan ook al inzien; dat is ook prettig. We kunnen de gegevens er eenvoudig exporteren en online nieuwe analyses aanvragen. Het systeem kan meer, maar we moeten er nog verder mee aan de slag.” 

Ketenoplossingen
Spice Route Sourcing maakt gebruik van een nieuwe dienst van Eurofins: ‘Ken je keten!’. Hoe werkt het? 
1.    In een digitaal dashboard is alle monstername- en analyse-informatie 24/7 beschikbaar. Het toevoegen van eigen rapporten, smaaktesten of certificaten van toeleveranciers voor belangrijke kwaliteitssystemen als BRC, IFS of FSSC 22000 is mogelijk. Op één plek bedrijven onze klanten kwaliteitsmanagement en beheren zij hun keten. Via het dashboard ontvangt u bijvoorbeeld een notificatie wanneer het certificaat bijna afloopt. Overzicht geeft inzicht. 
2.    Op basis van alle data en een risico-inventarisatie, adviseren onze ketenexperts & food en fraude consultants over het oplossen van knelpunten in uw supply chain of waar u kosten kunt besparen. En hoe u de kwaliteit borgt en fraude of verspilling kunt voorkomen. We kijken graag met onze klanten mee waar het nóg sneller en efficiënter kan, overal ter wereld. Met ons wereldwijde geaccrediteerde en gecertificeerde laboratoriumnetwerk zijn wij vertegenwoordigd in 50 landen in de agrofoodsector.

Direct geschikt voor verkoop
Bij Spice Route Sourcing willen ze niet meer zonder. “We weten nu zeker dat we geen producten meer naar Nederland halen waar overschrijdingen op zitten. Alles is direct geschikt voor de markt. De pre-shipment-analyses zijn daarom een uitkomst. Als er in Vietnam een nat seizoen is geweest, kunnen we op afstand testen op vocht en op basis van de resultaten een verzoek doen voor een andere partij. Al zit het grootste risico in de pesticides. Met de analyseresultaten stimuleren we telers om anders te gaan kijken naar de manier waarop zij insecten bestrijden en gewassen beschermen. Kortom: we krijgen alléén goed spul naar Nederland en dat is ook precies de bedoeling!” 


 

Meer weten? 
Wilt u ook advies over uw inkoopprocessen, voor meer grip op uw schakel in de keten?  Bezoek www.ken-je-keten.com of neem direct contact op via sales-food-nl@eurofins.com of via 088 – 831 00 00.

Meer informatie over Ken je keten?